Δημοσιεύθηκε στο SLPRESS στις 4/5/2021
Η απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση της χώρας δεν μαραζώνει οικονομικά μόνο την ευαίσθητη περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και πλήττει συνολικά την ενεργειακή υγεία της Ελλάδας. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσαρμόζεται ουσιαστικά στις επιθυμίες της Γερμανίας με την επί τροχάδην κατάργηση του λιγνίτη. Δεν είναι, όμως, το μόνο απαράδεκτο δείγμα γραφής. Έχουμε και τις δηλώσεις Δένδια στο Arab News ότι η χώρα μας δεν θα προχωρήσει σε εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Αυτά δημιουργούν μία επικίνδυνο πολιτική, η οποία μπορεί να προκαλέσει ενεργειακό αφανισμό με ό,τι αυτός συνεπάγεται και στο γεωπολιτικό επίπεδο. Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι κυβερνώντες φαίνεται ότι δεν παρακολούθησαν τί συνέβη στο Τέξας. Ολάκερη η Πολιτεία αυτή, η δεύτερη στις ΗΠΑ με 30 εκατομμύρια πληθυσμό, βυθίστηκε στο σκοτάδι!
Μια αστοχία είχε ως αποτέλεσμα να παύσει την λειτουργία του ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας με αποτέλεσμα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να μην ανταποκριθούν. Το ενεργειακό μείγμα στο Τέξας άλλαξε ριζικά τα τελευταία χρόνια, υπό την επήρεια των πολιτικών της “πράσινης ενέργειας”. Αλλά οι πολιτικές αυτές δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ανάγκες. Έτσι στο Τέξας φέτος, στην καρδιά του χειμώνα, συνέβησαν αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, για την ακρίβεια προγραμματισμένες διακοπές! Τους λόγους που είχαν γίνει αυτά στην Ανατολική Ευρώπη τη δεκαετία του 1990 τους γνωρίζουμε. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι στο Τέξας έβγαλαν από το δίκτυο την μονάδα πυρηνικής ενέργειας και την αντικατέστησαν με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες!
Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ