Δημοσιεύθηκε στο SLPRESS στις 25/1/2022
Στην προσπάθειά μας να απαντήσουμε στα ερωτήματα τί θα γίνει με την αγορά ενέργειας και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, είχαμε αναζητήσει από τον Οκτώβριο μοντέλα μακροπρόθεσμων καιρικών προβλέψεων. Κι αυτό γιατί, όπως είχαμε εξηγήσει, οι τιμές επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η ένταση της ζήτησης που προκύπτει από παγετούς και έντονες χιονοπτώσεις.
Έτσι στις 3 Νοεμβρίου 2021, παρουσιάσαμε πρόβλεψη καιρού σε Ελλάδα και Ευρώπη, η οποία αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων άκρως επιτυχημένη, δικαιώνοντας κι εμάς που την επιλέξαμε ανάμεσα σε άλλες! Στο άρθρο της 3ης Νοεμβρίου 2021, είχαμε χρησιμοποιήσει στην ανάλυσή μας για το κατά πόσο πιθανό είναι ένα blackout στην Ευρώπη, το μοντέλο πρόβλεψης του Accuweather και συγκεκριμένα των διακεκριμένων μετεωρολόγων Τάϊλερ Ρόϊς και Άλαν Ρέπερντ.
Όπως εξηγούμε στο άρθρο αυτό, οι δύο μετεωρολόγοι στην πρόβλεψη καιρού χωρίζουν τον χειμώνα στην Ευρώπη στη μέση. Στο πρώτο μισό προέβλεπαν από τότε ότι θα επικρατήσουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες για την εποχή. Αντίθετα, στο δεύτερο μισό του χειμώνα θα υπάρξουν δύο μεγάλοι παγετοί: Ένας προς το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και άλλος ένας μάλλον πιο βαρύς στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου!
Συγκεκριμένα είχαμε γράψει προς το τέλος του άρθρου: «Προσωπικά όταν χρειάζεται να “χτίσω” ένα οικονομετρικό μοντέλο και κάποιες μεταβλητές εξαρτώνται από τον καιρό, λαμβάνω υπ’ όψη τα μακροπρόθεσμα μοντέλα πρόβλεψης των μετεωρολόγων του Accuweather, Τάϊλερ Ρόϊς και Άλαν Ρέπερντ. Αυτοί έχουν ήδη δημοσιεύσει τις πρώτες τους μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τον φετινό χειμώνα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Εξηγούν την επίδραση του φαινομένου “La Niña” και πως θα χτυπήσει την Ευρώπη».
»Μέχρι στιγμής, προβλέπουν για τις μεσογειακές χώρες και φυσικά για την Ελλάδα, ότι θα υπάρχουν έντονες περίοδοι βροχόπτωσης. Χωρίζουν, μάλιστα, τον χειμώνα στα δύο. Στο πρώτο διάστημα που δεν προβλέπουν παγετούς και στο δεύτερο που προβλέπουν ότι θα υπάρξει παγετός από χιονοπτώσεις, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν ως και μία εβδομάδα…
Άρα τόσο ο μισός Ιανουάριος όσο και ο Φεβρουάριος, θα περιέχουν ο καθένας από μία τουλάχιστον περίοδο μεγάλου ψύχους, όπου οι ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα αυξηθούν κατακόρυφα…».
Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ