Δημοσιεύθηκε στο SLPRESS στις 22/11/2021
Ο Ερντογάν, φαίνεται ότι έχει αποκτήσει μια συνήθεια. Του αρέσει να αγοράζει πλωτά γεωτρύπανα με άρωμα ελληνικό! Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι τα εργαλεία που αγοράζει για την Turkish Petroleum (τα πλωτά τουρκικά γεωτρύπανα), κάποτε βρίσκονταν σε χέρια ελληνικά. Μάλιστα τα δύο πρώτα είχαν άρωμα Αθήνας, ενώ τα δύο επόμενα άρωμα Λευκωσίας!
Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στην “ελληνικότητα” των πρώτων τριών γεωτρύπανων που αγόρασε αλλά η ιστορία του τέταρτου που θα αποκαλύψουμε σήμερα, είναι εξόχως πιο θεαματική, αφού εμπλέκεται πασίγνωστος επιχειρηματίας με κυπριακή υπηκοότητα και μάλιστα ζάμπλουτος, με θέση στη λίστα Forbes.
Η Τουρκία, πριν το 2017, δεν διέθετε ούτε ένα γεωτρύπανο. Τα δε ερευνητικά της σκάφη ήταν απαρχαιωμένης τεχνολογίας ή ενταγμένα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως π.χ. του Πανεπιστημίου Ντοκούζ Εϊλούλ (9ης Σεπτεμβρίου) στην Σμύρνη, ή ανήκαν στο Πολεμικό της Ναυτικό όπως το “Τσεσμέ”. Ξαφνικά, ο Ερντογάν άρχισε να αναζητά στην αγορά γεωτρύπανα βαθέων υδάτων έκτης γενεάς.
Αγόρασε το πρώτο στα τέλη του 2017 έναντι του ποσού των 210 εκατ. δολαρίων. Τιμή πολύ καλή αν σκεφτεί κανείς ότι το πλοίο κόστισε άνω των 800 εκατ. και δεν ήταν παλιό. Κατασκευάστηκε το 2011 στα ναυπηγεία της Hyundai στο Ουλσάν της Νοτίου Κορέας. Το γεωτρύπανο αυτό αρχικά ονομάστηκε, “Deepsea Metro II” και ο “σουλτάνος” το αγόρασε για λογαριασμό της κρατικής εταιρείας πετρελαίου TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı). Μόλις το απέκτησε, το βάφτισε Fatih (Πορθητής), προφανώς για να τιμήσει τον Μωάμεθ Β’ που άλωσε την Κωνσταντινούπολη.
Την επόμενη χρονιά το 2018, αγόρασε το “αδερφάκι” του πρώτου που ονομαζόταν “Deepsea Metro I”. H αγορά πραγματοποιήθηκε επίσημα τον Οκτώβριο 2018 και στοίχησε στην Τουρκία 265 εκατ. δολάρια. Το ονόμασε Yavuz που στα τουρκικά σημαίνει “αποφασιστικός”, προς τιμήν του Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ, ο οποίος μεγάλωσε την έκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με νέες κτήσεις.
Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ