Δημοσιεύθηκε στο SLPRESS στις 26/02/2020
Μπορεί ο ιός να αποτελεί επιδημία στην Κίνα αλλά η υπέρμετρη προβολή του γεγονότος, τείνει να μεταβάλει τον ιό σε “πανδημία” στις διεθνείς χρηματαγορές και στις επιχειρήσεις. Μια από τις κορυφαίες εταιρίες οικονομικών προγνώσεων, η Oxford Economics, προειδοποίησε την 24 Φεβρουαρίου, ότι ο κορονοϊός μπορεί να στοιχίσει πάνω από 1 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία.
Πριν από μερικές μέρες, είχαμε αναφερθεί στο SLpress για τη ζημιά που πρόκειται να υποστεί η παγκόσμια αγορά ενέργειας αλλά και κολοσσοί όπως η Apple σε σχετικό άρθρο στο οποίο εκφράζαμε φόβους για τις επιπτώσεις που σκορπά η επικοινωνιακή διαχείριση του κορονοϊού. Έρχεται, λοιπόν, σήμερα, η Oxford Economics και δηλώνει ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το ΑΕΠ της Κίνας θα μειωθεί από +6% που ήταν πέρυσι σε +5.4% φέτος.
Ενώ προειδοποιεί, ότι αν ο ιός εξαπλωθεί σε ευρύτερες περιοχές της Ασίας, η επίπτωση θα “ξυρίσει” μισή μονάδα από το παγκόσμιο ΑΕΠ το οποίο θα μειωθεί κατά 400 δισ. δολάρια. Και αν τελικά ο ιός περάσει από την Ασία στην Ευρώπη, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί τότε κατά 1,3% που σημαίνει ότι -1.1 τρισ. δολάρια θα εξανεμισθούν από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Πράγμα που σημαίνει, ότι για το 2020, θα είναι σαν να χάθηκε εντελώς από το παγκόσμιο ΑΕΠ, όλο το ΑΕΠ της 16ης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, δηλαδή της Ινδονησίας.
Είναι γεγονός πλέον, ότι στο SLpress είχαμε προβλέψει σωστά την ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η κατακόρυφη μείωση της ζήτησης σε πετρέλαιο στην οικονομία της Κίνας, αν και σε μερικούς αναλυτές είχαμε φανεί υπερβολικοί. Φαίνεται όμως ότι είχαμε δίκιο και ξεκίνησε ήδη το ντόμινο στις αγορές. Ξεκίνησε πρώτα από την αγορά ενέργειας, μεταπήδησε στην αγορά του τουρισμού, κατόπιν στις αεροπορικές εταιρίες, έπειτα στις ναυτιλιακές και σιδηροδρομικές για να φτάσει ακόμα και στην αγορά της Πληροφορικής με πρώτο θύμα την Apple.
Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ