Δημοσιεύθηκε στο SLPRESS στις 14/07/2021
Η επίδραση των υδρογονανθράκων στην παγκόσμια οικονομία είναι τεράστια. Παρά τα μεγάλα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην αγορά πετρελαίου με το κραχ του 2014, τέσσερις ομάδες παικτών, κήρυξαν τον πόλεμο μεταξύ τους, εντός του 2019. Ο κορωνοϊός αργότερα, εργαλειοποιήθηκε τόσο πολύ από αυτές τις ομάδες, που αν δεν υπήρχε η πανδημία, τότε θα έπρεπε να την είχαν εφεύρει, προκειμένου να κάνουν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, τόσο μεταξύ τους, όσο και ενάντια στον κοινό τους εχθρό που είναι οι “Πράσινοι”!
Για να καταλάβει κάποιος αμύητος πώς εργαλειοποιείται η πανδημία, θα χρειαστεί το υποθετικό σενάριο ενός μικρού επιχειρηματία που εμπορεύεται ντομάτες. Η επιχείρησή του ανθεί μιας και οι ντομάτες υπάρχουν σε αφθονία, η αλυσίδα εφοδιασμού λειτουργεί κανονικά και οι καταναλωτές τις αγοράζουν. Ξαφνικά, το 2020, ένας στους τρεις καταναλωτές σταματά να αγοράζει ντομάτες.
Οι παραγωγοί ντομάτας αντί να μειώσουν την παραγωγή τους, την αυξάνουν και πλημμυρίζουν την αγορά με ντομάτες! Η τιμή θα πέσει κατακόρυφα. Την επόμενη χρονιά, το 2021, κι ενώ η αγορά ντομάτας έχει υποστεί ήδη τεράστια ζημιά, οι καταναλωτές αγοράζουν ντομάτες όπως παλιά, με αποτέλεσμα η ζήτηση να αυξάνεται. Οι αγρότες, αντί να αυξήσουν την παραγωγή τους, την κρατούν σταθερή ή και τη μειώνουν, με αποτέλεσμα οι μανάβηδες να μην βρίσκουν επαρκείς ποσότητες να καλύψουν την ζήτηση. Τότε, η τιμή της ντομάτας θα ανεβεί.
Θα αναρωτηθείτε: είναι δυνατόν να συμβούν τέτοια πράγματα στη διεθνή αγορά πετρελαίου; Η απάντηση είναι “ναι”. Όχι απλά μπορούν να συμβούν, αλλά αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία δύο χρόνια, είναι χειρότερα! Πέρυσι τον Απρίλιο, όπως είχαμε αναλύσει τότε σε διαδοχικά μας άρθρα, η πτώση της ζήτησης πετρελαίου, λόγω των lockdown, ήταν της τάξης των 30.000.000 βαρελιών/ημέρα.
Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ