Δημοσιεύθηκε στο SLPRESS στις 25/05/2020
Το μοναδικό παρήγορο τούτη την περίοδο είναι ότι ο πρωθυπουργός, στο τελευταίο του διάγγελμα, έδειξε ότι αντιλαμβάνεται πως για μεγάλο διάστημα τον συμβούλευαν λάθος άνθρωποι. Συνειδητοποίησε ότι ο Αρμαγεδδών είναι πραγματικό γεγονός που έχει ήδη συμβεί από τον Μάρτιο. Πρόκειται όμως για καθυστερημένη παραδοχή, η οποία, υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να ανατρέψει την κυβέρνηση φέτος ή του χρόνου που τα προβλήματα θα είναι μεγαλύτερα.
Οικονομία και πανδημία είναι ζευγάρι που ήρθε για να μείνει. Είχαμε γράψει σχετικά, λίγο πριν την έξαρσή της (26-2-2020), πολύ πριν το lockdown στην Δύση. Προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε την κατάσταση στην Κίνα και την εξάπλωση του ιού στην Δύση, αναλύοντας τις πρώτες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Λέγαμε τότε ότι κορονοϊός και οικονομία είναι ζευγάρι που καυγαδίζει, αλλά δεν παίρνει “διαζύγιο”. Όσο το ζευγάρι παραμένει στην οικονομική ζωή, τόσο ο πλανήτης θα υποστεί τα πάνδεινα. Αυτοί που λένε ότι ένα εμβόλιο για τον Covid-19 θα δώσει διαζύγιο και θα ησυχάσει ο πλανήτης, ξεχνούν ότι πρόκειται για το δεύτερο κινέζικο ζευγάρι που αντιμετωπίσαμε.
Η προηγούμενη φορά ήταν ο ιός SARS, που έφερε την οικονομία στα πρόθυρα κατάρρευσης υπό τον φόβο πανδημίας. Το πρόβλημα δεν είναι η ανακάλυψη του εμβολίου, διότι ακόμα κι αν εξαλειφτεί ο Covid-19, στο μέλλον μπορεί να εμφανιστεί άλλος ιός. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι το ζευγάρι οικονομία-πανδημία ήρθε για να μείνει και δύσκολα θα βρεθεί τρόπος για μόνιμο διαζύγιο.
Πάντως στην Ελλάδα, εάν η κυβέρνηση συνειδητοποιούσε γρήγορα τι έρχεται, δεν θα στεκόταν μόνο στο υγειονομικό επίπεδο της αντιμετώπισης του κορονοϊού αλλά θα αντιμετώπιζε παράλληλα και την σφοδρή οικονομική επίδραση του lockdown που η ίδια θέσπισε. Ναι μεν στο επίπεδο της υγείας πήρε άριστα, αλλά στο επίπεδο της οικονομίας έχασε 100 υπερπολύτιμες μέρες που θα στοιχίσουν πανάκριβα στην Ελλάδα.
Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ