Δημοσιεύθηκε στο SLPRESS στις 15/10/2020
Δύο είναι τα συστατικά που πλάθουν ηγέτες, οι οποίοι περνούν στο πάνθεο της Ιστορίας. Η φερεγγυότητά τους απέναντι στους ψηφοφόρους τους και η ικανότητά τους να προσανατολίζουν τον λαό σε οράματα που ανυψώνουν το έθνος και βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο όλων. Το προσωπικό αποτύπωμα ενός ηγέτη στην ιστορία, είναι η μαεστρία με την οποία κάνει την πρόσμιξη των δύο συστατικών.
Συνήθως τέτοιοι ηγέτες γεννιούνται σε περιόδους κρίσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να είναι ένας από αυτούς, μιας και παραλαμβάνει την διακυβέρνηση στην δυσκολότερη καμπή. Και ενώ η διαχείριση της κρίσης στον Έβρο έδειξε να αντιλαμβάνεται τι επιθυμεί ο μέσος Έλληνας, η μετέπειτα διαχείριση των μεγάλων θεμάτων, έδειξε μια παλινδρόμηση εκ μέρους του. Μοιάζει να κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω. Παρά τον αγώνα που δόθηκε τότε στα σύνορα, σήμερα ο Έβρος έχει εγκαταλειφτεί στο έλεος των Τούρκων διακινητών!
Άλλο παράδειγμα είναι η συμμαχία με τους Γάλλους. Ενώ αρχικά βρήκε βηματισμό προκειμένου να απαγκιστρωθεί από την Γερμανία, στην πορεία υπαναχώρησε. Κάποια στιγμή ανέκαμψε και προσπάθησε για δεύτερη φορά να επιτύχει στρατιωτική συμμαχία με την Γαλλία, αλλά τελικά επέλεξε να κάνει και πάλι όπισθεν. Την ίδια συμπεριφορά έχει και στο ζήτημα της ΑΟΖ. Πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι κάνει όντως βήματα μπροστά, όπως οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, αλλά στην πορεία αρνείται να πράξει το ίδιο με την Κύπρο, ή να επιδείξει αποφασιστικότητα στις τουρκικές προκλήσεις με την Αγία Σοφία και το Oruc Reis.
Στο μέτωπο της οικονομίας το ίδιο. Λες και έχει θεσπίσει ένα μοτίβο, με το οποίο, ενώ δείχνει να αντιλαμβάνεται τι πρέπει να κάνει, τελικά αντί να συνεχίσει τον ορθό βηματισμό, υποχωρεί! Υποχωρεί; Μετανιώνει; Δοκιμάζει; Φοβάται; Αν και κάποιοι θα έλεγαν ότι είναι νωρίς για ψυχογράφημα του Μητσοτάκη, πιστεύω ότι ως πρωθυπουργός έχει κάνει ήδη τις επιλογές του και το δείχνει καθημερινά. Δείχνει να πιστεύει παρωχημένες αντιλήψεις της δεκαετίας του ‘80 και του ‘90, όταν τα κανάλια κρατούσαν εν ζωή ακόμα και παραπαίουσες κυβερνήσεις.
Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ