Δημοσιεύθηκε στο SLPRESS στις 14/11/2020
Ήταν 12 Φεβρουαρίου 2020, όταν ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χτυπούσε το υψηλότερο σημείο που είχε διαπραγματευτεί από την ημέρα που είχε θεσπισθεί (29.523 μονάδες). Τα πάρα πολύ υψηλά αυτά επίπεδα συνεχίστηκαν ως και τις 20 Φεβρουαρίου του 2020, που ήταν η τελευταία ημέρα που ο δείκτης διαπραγματεύτηκε άνω του φράγματος των 29.000 μονάδων.
Από εκεί και μετά, οι επενδυτές στις ΗΠΑ άρχισαν να “τρώνε πολύ ξύλο”, συμπαρασύροντας φυσικά όλες τις χρηματαγορές του πλανήτη. Και στο σημείο αυτό αξίζει να αναδείξουμε κάποια σημαντικά ιστορικά στοιχεία. Οπότε ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή. Οι μαύρες μέρες της κρίσης του 2008-9 είχαν περάσει προ πολλού. Τότε οι Αμερικανοί είχαν δει τον δείκτη να πέφτει στα τάρταρα, απειλώντας να πέσει και κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 7.000 μονάδων. Έκτοτε, ο Dow Jones ξεκίνησε ένα ράλι ανόδου μεγάλης διάρκειας.
Η άνοδος ήταν καλπάζουσα σε όλη την διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα, αλλά και επί Τραμπ η άνοδος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Οι επενδυτές ήταν ευχαριστημένοι από τις οικονομικές πολιτικές του επιχειρηματία προέδρου, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει σε επιδόσεις όλους τους προηγούμενους προέδρους και μάλιστα κατά πολύ. Τουλάχιστον τα τρία πρώτα χρόνια της προεδρίας του.
Όταν μπήκε το 2020, η άνοδος του Dow Jones συνεχίστηκε. Και κάποιοι έκαναν λόγο για άνετη επανεκλογή του Τραμπ, μιας και οι επιδόσεις στην οικονομία ήταν αναμφισβήτητες. Ξεπέρασαν τις προβλέψεις και των πιο φανατικών υποστηρικτών του ιδιόρρυθμου προέδρου. Παρά την άνοδο Dow Jones καθ’ όλη την διάρκεια του Ιανουαρίου 2020, όποιος παρατηρούσε σε βάθος τις κινήσεις στο χρηματιστήριο, αισθανόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Η άνοδος των τιμών δεν συμβάδιζε με το κλίμα στην αγορά. Οι οικονομέτρες άρχισαν να ψάχνονται περισσότερο, λόγω της μεγάλης ταλάντωσης που παρουσίαζε η μεταβλητότητα των τιμών, ακόμα και “βαριών” μετοχών, εντός της ημερήσιας συνεδρίασης.
Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ