Με το που μεταδόθηκε χτες η είδηση ότι πύραυλος χτύπησε χωριό στο έδαφος της Πολωνίας αμέσως έγραψα ένα Alert! σχετικά με το θέμα, αναλύοντας τους λόγους που με κάνουν να πιστεύω ότι δεν πρόκειται για μια πολεμικής ενέργεια των Ρώσων στο πεδίο. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τα πράγματα θα εξελισσόταν με τον χειρότερο τρόπο για την Ευρώπη. Παράλληλα, μιλώντας με traders διαπίστωσα ότι ήταν έντονα ανήσυχοι, για την εξέλιξη της τιμής του αργού πετρελαίου.
H τιμή του δείκτη brent ο οποίος κινούνταν καθοδικά, άρχισε να ανεβαίνει ξανά μετά το περιστατικό κι από τα 92$ έφτασε σε λιγότερο από δύο ώρες κοντά στα 95$. Είχαν αρχίσει ήδη οι αναλύσεις σχετικά με την επίκληση του άρθρου 5 της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ (που πρακτικά σημαίνει πόλεμος με την Ρωσία), γεγονός που άρχισε να επιδρά ανοδικά στην τιμή του βαρελιού.

Την αποσυμφόρηση της κατάστασης ανέλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, ο οποίος μιλούσε στη συνάντηση των G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Προηγουμένως είχε συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση δυτικών ηγετών για να συζητήσουν την έκρηξη στο έδαφος του ΝΑΤΟ γεγονός που ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Αγοράς πράγμα που αποτυπώθηκε όπως είπαμε την πορεία των δεικτών πετρελαίου. Ετσι από το Μπαλί ο Αμερικάνος Πρόεδρος δήλωσε τα εξής:
«Υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που αμφισβητούν ότι πρόκειται για Ρωσικό πύραυλο. Δεν θέλω να το πω αυτό μέχρι να το ερευνήσουμε πλήρως, αλλά είναι απίθανο σύμφωνα με τις γραμμές της τροχιάς ο πύραυλος να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία, αλλά θα δούμε!».
Δήλωση με ευεργετικές δράσεις
Η δήλωση αυτή του Μπάϊντεν σήμανε σχεδόν αμέσως αναστροφή στην πορεία των δεικτών του πετρελαίου, με το Brent λίγο πριν φτάσει στα 95$, να αρχίσει να υποχωρεί. Βέβαια η νευρικότητα εξακολουθεί να αποτυπώνεται στην τεκμαρτή μεταβλητότητα των τιμών, αλλά η ουσία είναι ότι η δήλωση αυτή του Μπάϊντεν, έκοψε την φόρα σε όσους έβλεπαν νέο ράλι τιμών πετρελαίου.

Σχολιάζοντας τις έκτακτες συνομιλίες που διεξήχθησαν μετά το περιστατικό, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε, όπως αναφέρει το CNN, ότι «Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε την έρευνα της Πολωνίας για την έκρηξη… Και θα βεβαιωθώ ότι θα καταλάβουμε ακριβώς τι συνέβη. Τότε θα καθορίσουμε συλλογικά το επόμενο βήμα μας καθώς ερευνούμε και προχωράμε. Υπήρχε απόλυτη ομοφωνία μεταξύ των ανθρώπων στο τραπέζι».
Η υπόθεση αυτή πάντως, επιβεβαιώνει πλήρως αυτό που είχα δηλώσει από το 2020 (πολύ πριν την εισβολή στην Ουκρανία), ότι οι μεταβλητές που διατηρούσαν για χρόνια σταθερή την εξίσωση της ισορροπίας της ειρήνης, έχουν διαλυθεί πλήρως. Ενώ παλιότερα, όταν με ρωτούσαν αν πχ μπορεί μια στρατιωτική επίθεση σε εγκαταστάσεις πετρελαίου (όπως αυτή στην Aramco που στοίχησε την απώλεια του 5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου), να προκαλέσει πόλεμο; Πάντοτε απαντούσα οριζόντια και κάθετα “όχι”. Και όπως αποδείχτηκε σε κάθε τέτοια περίπτωση, είχα δίκιο διότι όχι πόλεμος δεν έγινε αλλά ούτε καν οι τιμές επηρεάστηκαν σοβαρά.
Πρώιμες προειδοποιήσεις μου για Ουκρανία και πετρέλαιο
Από το 2019 είχα ξεκινήσει να προειδοποιώ για τον “τρόμο που θα έρθει από τον Βορρά“, αναλύοντας την κατάσταση στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι ένα άρθρο μου στο SLPRESS.gr στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 με τίτλο “η Ελλάδα κοιτάζει προς το Νότο αλλά ο τρόμος έρχεται από τον Βορρά“. Με άρθρα και αναλύσεις όπως αυτό (ΕΔΩ) αλλά την ανατροπή της κατάστασης την είχα επισημάνει σε συνεντεύξεις μου όπως αυτή (ΕΔΩ). Στις αρχές Μαρτίου 2019 προειδοποιώ ότι η ειρήνη έχει γίνει πολύ ακριβή, δίνοντας το στίγμα μου.
Από το 2020 όμως και μετά, η άποψή μου είναι, πως τέτοια γεγονότα, λειτουργούν εντελώς διαφορετικά. Και με δεδομένο ότι η εξίσωση της ειρήνης έχει σπάσει, κάθε τέτοιο γεγονός όπως το χτεσινό, έχει τελείως διαφορετική επίδραση. Το παράδειγμα που αναφέρω συνήθως, είναι “φανταστείτε μια επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco να συνέβαινε ξανά σήμερα. Οι επιπτώσεις θα ήταν κατακλυσμιαίες”. Τώρα πια, ακόμα και μια δήλωση μπορεί να επιδράσει άμεσα στις τιμές. Και ένα λάθος ή ένα ατύχημα που μπορεί παλιά να μην απασχολούσε ούτε σαν μονόστηλο τον Τύπο, σήμερα να γίνεται αντικείμενο έκτακτων δελτίων ειδήσεων!
Εν κατακλείδι, εχθρός είναι η τεκμαρτή μεταβλητότητα. Όταν λύσουμε αυτό το θέμα έχουμε κάνει τον μισό δρόμο για επιστροφή στην ομαλότητα. Η αλήθεια είναι ότι φέτος το καλοκαίρι διαπίστωσα κάποια μικρά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Γι αυτό και μίλησα σε διαδοχικές μου συνεντεύξεις για “ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο” μετά την αποκατάσταση των επαφών Μπλίνκεν-Λαβρόφ. Μένει να δούμε αν θα διατηρηθεί η ανακωχή στο εμπορικό πεδίο του πολέμου τώρα που τελείωσαν οι εκλογές στις ΗΠΑ και πλησιάζει ο χειμώνας.