Δημοσιεύθηκε στο SLPRESS στις 14/2/2020
Πανικός, είναι η σωστή λέξη για να περιγράψουμε αυτό που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες που ξέσπασε ο κορονοϊός. Παρακολουθώντας λοιπόν το φαινόμενο, επιχείρησα να προχωρήσω σε μια έρευνα για τις επιπτώσεις του ιού στην παγκόσμια οικονομία. Ήδη, μέσω συνεντεύξεων είχα υποστηρίξει για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει, όχι τόσο ο ίδιος ο ιός, αλλά ο φόβος που σκορπάνε τα ΜΜΕ.
Ένας φόβος που εξελίσσεται σε μαζική υστερία και χτυπά στην καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας. Εκτίμησή μας είναι ότι πρόκειται για χτύπημα που είναι πολύ μεγαλύτερο από στρατιωτικές ενέργειες, όπως η επίθεση στην Aramco και τον θάνατο Σουλεϊμανί. Σύμφωνα, λοιπόν, με επεξεργασμένα στοιχεία από επίσημες διεθνείς πηγές, προκύπτουν με σαφήνεια, ορισμένα πολύ σοβαρά αποτελέσματα.
Η τρέχουσα εκτίμησή μου, λοιπόν, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, είναι ότι ο αντίκτυπος του κοροναϊού, θα συνεχιστεί με μεγάλη ένταση, ολόκληρο τον Φεβρουάριο αλλά και σχεδόν όλο τον μήνα Μάρτιο. Στη συνέχεια, θα υποχωρήσει σταδιακά ως και τον Ιούλιο του 2020. Τότε θα ξεκινήσει η κανονικότητα, μιας και ο ιός θα έχει υπερνικηθεί από την καλοκαιρία και οι δημοσιογράφοι στα κεντρικά ΜΜΕ, απλώς δεν θα έχουν κάτι να πουν, έτσι ώστε να διογκώσουν τα “Fear Premiums”, δηλαδή τα ασφάλιστρα φόβου.
Η Κίνα, θα υποστεί μια τεράστια καθίζηση στο τουριστικό της προϊόν, η οποία θα είναι δραματική το πρώτο τρίμηνο και θα συνεχίσει αρνητικά το δεύτερο τρίμηνο. Το γεγονός αυτό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στη διεθνή αγορά ενέργειας, λόγω της μεγάλης του διάρκειας και της αποτυχίας των στόχων που τέθηκαν από την προηγούμενη χρονιά.
Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ