Δημοσιεύθηκε στο SLPRESS στις 25/2/2022
Η αγορά ενέργειας είναι δύσκολη και πολυσύνθετη αγορά. Όποιος την αναλύει με χρηματιστηριακούς όρους ή με όρους άλλων αγορών, συνήθως αποτυγχάνει. Στην Ελλάδα αναπαράγουμε αναλύσεις ξένων ΜΜΕ και εμπιστευόμαστε πολιτικούς μεγάλων κρατών, θεωρώντας ότι αυτοί γνωρίζουν παραπάνω. Η διπλή κρίση του κορονοϊού και της Ουκρανίας, όμως, απέδειξε ότι με τις πράξεις του προκαλούν ρίχτερ στην οικονομία.
Για να αναλύσεις την αγορά ενέργειας χρειάζεσαι τρία πράγματα: Πρώτον δεδομένα, δεύτερον δεδομένα και τρίτον δεδομένα! Δυστυχώς, κανείς δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τα πραγματικά δεδομένα. Είτε γιατί η πρόσβαση σε πολλά από αυτά είναι από δύσκολη έως αδύνατη είτε γιατί δεν κάνουν τον κόπο να τα ψάξουν και μελετήσουν. Ανεξάρτητα αν κάποιος υποστηρίζει τον Πούτιν ή τον Μπάϊντεν, η παγκόσμια αγορά σήμερα λειτουργεί κάτω από ένα πλέγμα κανόνων, που ισχύουν εδώ και 35-40 χρόνια.
Η σύγχρονη τεχνολογία δεν άλλαξε τους κανόνες. Απλά, επιτάχυνε τις διαδικασίες και εκμηδένισε τους χρόνους που διαδίδονται οι ειδήσεις. Η κανονιστική διαδικασία, όμως, δεν άλλαξε, όσο παράξενο κι αν φαίνεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κρίση της Ουκρανίας και η πολυχρησιμοποιημένη λέξη “κυρώσεις”! Θα επιβάλουμε κυρώσεις στον Πούτιν, λέει ο Μπάϊντεν! Θα πετάξουμε εκτός swift την Ρωσία! Θα μπλοκάρουμε όσες επιχειρήσεις συνεργάζονται με τις ρωσικές ενεργειακές εταιρίες!
Ακούγοντάς τα ο απλός πολίτης παντού νομίζει ότι πρόκειται για όπλο, το οποίο θα συντρίψει τον Πούτιν. Πρώτον, λέγοντας “θα” δεν απειλούμε, αυτομάτως ενεργοποιούμε τις κυρώσεις. Δεύτερον, ποιος πλήττεται από τις κυρώσεις; Προφανώς πλήττεται η Ρωσία, αλλά μήπως πλήττονται και μεγάλες δυτικές εταιρίες που έχουν συναλλαγές με τη Ρωσία; Με άλλα λόγια, το κόστος θα το πληρώσει και η ευρωπαϊκή οικονομία και εν μέρει η αμερικανική.
Ρίχτερ στην οικονομία
Ας πάμε στο ζουμί. Στις 24 Φεβρουαρίου είχε είδη ξεκινήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι Δυτικοί ηγέτες απείλησαν με πρόσθετες κυρώσεις την Ρωσία. Ακούγοντας την απειλή οι τραπεζίτες, όπως ήταν φυσικό, ξεκίνησαν διαδικασίες προστασίας των κεφαλαίων τους. Όταν κάποια εταιρία θέλει να προμηθευτεί το προϊόν μιας άλλης, χρειάζεται εγγυητική επιστολή τράπεζας.
Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ