Η Romgaz της Ρουμανίας και η Socar του Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν ένα μνημόνιο κατανόησης που εκφράζει την πρόθεση να «διερευνηθεί η ευκαιρία για από κοινού ανάπτυξη ενός έργου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Μαύρη Θάλασσα». Διαβάζοντας όμως τις ανακοινώσεις, μπορώ να πω ότι αυτή η ιδέα δεν είναι καινούργια, καθώς το έργο LNG της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί στόχο της Romgaz και το ακούμε να συζητείται πάνω από μια δεκαετία ήδη. Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου της Romgaz, το έργο LNG της Μαύρης Θάλασσας θα αποτελείται από «μια μονάδα υγροποίησης LNG, μια μονάδα επαναεριοποίησης, καθώς και όλες τις άλλες εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις που απαιτούνται για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας στη Ρουμανία.
Προαπαιτούμενα έργα υποδομής
Η άποψή μου είναι ότι το έργο αυτό του LNG προαπαιτεί την αναβίωση ενός δεύτερου έργου αγωγών και υποδομών με αποτέλεσμα, η τελική επένδυση να έχει υψηλό χρηματικό κόστος. Τα μεγάλα έργα αυτά έργα υποδομών στοχεύουν στην μεταφορά και εκμετάλλευση 8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα έργο που θα ξεπεράσει τα 4 δις δολάρια σε κόστος.
Το έργο LNG Αζερμπαϊτζάν-Ρουμανίας διαφημίζεται ώε έργο που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευρύτερη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Θα καλύψει ανάγκες χωρών που δεν έχουν πρόσβαση σε πλατφόρμες LNG μετά τις κυρώσεις στους ρωσικούς αγωγούς.
Ρουμανία και Αζερμπαϊτζάν, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε μια μελέτη σκοπιμότητας προκειμένου να αποδειχτεί αν η Romgas και η Socar μπορούν όντως να αναλάβουν τις απαιτούμενες δεσμευτικές επενδυτικές αποφάσεις.

Παρά τους στόχους της ΕΕ για την απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα, η έλλειψη ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά πρέπει να αντικατασταθεί από εναλλακτικούς προμηθευτές και θα χρειαστούν τουλάχιστον αρκετά χρόνια για να καλυφθεί πλήρως το κενό. Πέραν όμως όλων αυτών, υπάρχει πάντοτε και το αγκάθι της έντασης στις περιοχές του Καυκάσου, το οποίο είναι άλλο ένα αρνητικό στοιχείο για την υλοποίηση τόσο των έργων υποδομής σε αγωγούς όσο και στις εγκαταστάσεις του LNG.
Συνεπώς, η κίνηση αυτή ακόμα κι αν ξεκινήσει, έχει έναν πολύ μακρύ χρονικό ορίζοντα γεγονός που φέρνει τις αντίστοιχες επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση.