Δημοσιεύθηκε στο SLPRESS στις 08/07/2020
Μπορεί να προκάλεσε σάλο η πρόσφατη συνέντευξη του Χρήστου Ροζάκη στον Γιώργο Σαχίνη, αλλά οι θέσεις του είναι γνωστές εδώ και χρόνια. O σάλος προκλήθηκε λόγω του ότι για πρώτη φορά ένας δημοσιογράφος του έκαμε ερωτήσεις που μέχρι σήμερα δεν του είχε κάμει κανένας άλλος, με αποτέλεσμα ο Ροζάκης να στριμωχτεί άσχημα. Αυτά που δήλωσε είναι πράγματι προσωπικές απόψεις, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ή μήπως έχει υιοθετήσει κι αυτός δόγματα που έχουν δημιουργήσει οι Τούρκοι;
Η βάση των διεκδικήσεων της Τουρκίας στηρίζεται στην αρπαγή της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, έτσι όπως την ανέπτυξε ο ναύαρχος Γκιουβέν Ερκαγιά και σε ελεύθερη μετάφραση, λέει: «όπου βρούμε πλούτο, γκριζάρουμε τεχνικά τις θαλάσσιες περιοχές και αν χρειαστεί γκριζάρουμε και νησιά. Κι αν δεν γκριζάρονται στέλνουμε τα κανόνια μας». Η κατάργηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος έγινε κατ’ απαίτηση της τουρκικής πλευράς από τον Κώστα Σημίτη.
Η αλήθεια είναι ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα, χαλούσε τα σχέδιά των Τούρκων που ήθελαν να αρπάξουν ελληνικά κυριαρχικά και διοικητικά δικαιώματα ένθεν του 25ου μεσημβρινού. Κυρίως όμως χαλούσε τα σχέδια τους για την υφαρπαγή της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου. Από τη μία, η Τουρκία αδυνατούσε να κάνει κατακτητικό πόλεμο στην Ελλάδα, από την άλλη η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να παραδώσει τα νησιά της αμαχητί. Συνεπώς η στρατηγική των Τούρκων αναφορικά με τον εγκλωβισμό των νησιών του ανατολικού Αιγαίου έφτασε μετά από σχεδόν μισό αιώνα σε αδιέξοδο.
Αλλαγή πλεύσης από Νταβούτογλου
Λόγω της Συνθήκης των Παρισίων, που αναφέρει ρητά ότι το Καστελλόριζο πέρασε από την ιταλική στην ελληνική κυριαρχία, η Άγκυρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνικότητά του. Έτσι, όπως χαρακτηριστικά το έχει δηλώσει ο Νταβούτογλου, οι Τούρκοι εστιάζουν στη θέση ότι το Καστελλόριζο είναι αποκομμένο από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και ως εκ τούτου έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ό,τι αφορά την επήρειά του σε υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ.
Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ