Αν και δεν έγραψα, εντούτοις αυτές τις μέρες παρακολουθούσα στενά τις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου στην Βουλή των Αντιπροσώπων (Speaker)! Χρειάστηκαν 15 ψηφοφορίες για να καταφέρει να εκλεγεί τελικά ο Κέβιν Μακάρθι (Ρεπ) στην Προεδρία. Κάτι που όσο κι αν ψάξει κανείς εδώ και 150 χρόνια δεν θα το συναντήσει στην ιστορία των ΗΠΑ. Προσωπικά το περίμενα όταν διέρρευσε στον Τύπο ότι ο βουλευτής της Φλόριντα, Ματτ Γκάετζ, μπήκε στο γραφείο του αρχηγού των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής (Μακάρθι), το βράδυ της Δευτέρας με μια λίστα από αιτήματα προκειμένου να τον στηρίξει. Μεταξύ αυτών, ήταν η προεδρία σε μια από τις βασικές υποεπιτροπές των Ενόπλων Υπηρεσιών του Οίκου. Μόλις το διάβασα αναφώνησα “Καλά κρασιά“!
Ο ΜακΚάρθι δεν ήθελε να ακούσει λέξη για το αίτημα του ομόσταυλού του από την Φλόριντα κάτι που έθεσε σε κίνηση μια αλυσίδα γεγονότων με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση στο βήμα της Βουλής.
Το Σύνταγμα των ΗΠΑ
Για να κερδίσει, ένας υποψήφιος πρέπει να λάβει την πλειοψηφία των ψήφων των μελών, χωρίς όμως να υπολογίζονται οι «παρών» ψήφοι. Το Σύνταγμα ορίζει ότι τα μέλη της Βουλής επιλέγουν τον Πρόεδρο, αλλά ο Πρόεδρος δεν χρειάζεται να είναι νυν ή ακόμη και πρώην εκπρόσωπος.
Με τα φετινά δεδομένα, ο Μακάρθι χρειαζόταν 218 ψήφους, επομένως είχε την πολυτέλεια να χάσει μόνο 4 ψήφους Ρεπουμπλικάνων. Μέχρι τον 14ο γύρο ψηφοφορίας, που διεξήχθη την Παρασκευή, όλοι, εκτός από 6 από τους 21 Ρεπουμπλικάνους που είχαν αντιταχθεί στους προηγούμενους γύρους στον Μακάρθι (ή απλώς ψήφισαν «παρών») είχαν ανατρέψει τις ψήφους τους.

Οι εκλογικοί γύροι
Στην πρώτη ψηφοφορία, που διεξήχθη την Τρίτη, 19 Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής ψήφισαν έναν διαφορετικό Ρεπουμπλικάνο εκτός του Μακάρθι. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ψηφοφορίας, αυτοί οι ίδιοι 19 αντιτάχθηκαν σε αυτόν, αλλά συσπειρώθηκαν γύρω από τον Αντιπρόσωπο Τζιμ Τζόρνταν του Οχάιο, ιδρυτικό μέλος του υπερσυντηρητικού κόμματος της Βουλής για την Ελευθερία. Ο Τζόρνταν παρακάλεσε τους συναδέλφους του να δώσουν την υποστήριξή τους στον Μακάρθι, αλλά και οι 19, συν έναν επιπλέον Ρεπουμπλικάνο, ψήφισαν υπέρ του Τζόρνταν στην τρίτη ψηφοφορία.
Στον τέταρτο, τον πέμπτο και τον έκτο γύρο ψηφοφορίας, που διεξήχθη την Τετάρτη, οι ίδιοι 20 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ του αντιπροσώπου Byron Donalds της Φλόριντα και ένας ψήφισε «παρών». Στον έβδομο έως τον 11ο γύρο, που διεξήχθη την Πέμπτη, 20 Ρεπουμπλικάνοι συνέχισαν να μην υποστηρίζουν τον ΜακΜάρθι και ένας ψήφισε «παρών». Ο McCarthy έχασε μια επιπλέον ψήφο των Ρεπουμπλικάνων στον ένατο έως τον 11ο γύρο, όταν ο εκπρόσωπος Ken Buck του Κολοράντο δεν ψήφισε.
Ακολουθεί ένας πίνακας από τους 20 “αντάρτες” Ρεπουμπλικάνους, με το πως ψήφισαν σε κάθε μία από τις 15 ψηφοφορίες!

6 “παρών” έσωσαν την κατάσταση αλλιώς ακόμα θα μετράγαμε γύρους στην Βουλή των ΗΠΑ
Τελικά χρειάστηκε 6 Ρεπουμπλικάνοι να ψηφίσουν “παρών” στη 15η ψηφοφορία, κατεβάζοντας τον πήχη εκλογής και δίνοντας στον McCarthy μια νίκη 216-212 για να τερματιστεί η μεγαλύτερη κούρσα από το 1859.
Γνωρίζετε ότι εδώ και χρόνια παρακολουθώ στενά όλες τις εκλογές των ΗΠΑ, διότι το αποτέλεσμά τους σημαίνει πολλά για την ΕΕ, την Ελλάδα και φυσικά την Τουρκία. Πάντως δεν θυμάμαι ποτέ να είχαμε κεφαλοκλειδώματα σε εκλογικές διαδικασίες στις ΗΠΑ:

Το κλίμα στις ΗΠΑ δεν είναι πολωμένο μόνο μεταξύ των δύο αντίπαλων κομμάτων (Δημοκρατικοί-Ρεπουμπλικάνοι) αλλά και στο εσωτερικό τους. Γενικώς τέτοια πράγματα που θυμίζουν φαρ-ουέστ, δεν τιμούν την ιστορία καμίας Δυτικής χώρας. Και για να σας πω την αλήθεια, όλο αυτό μου θύμισε λίγο Κέβιν Σπέισι, τον γνωστό Φρανκ Αντεργουντ από την τηλεοπτική σειρά “House of Cards”. Αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι, δεν θυμάμαι το ζεύγος Φρανκ και Κλερ Αντεργουντ να ζουν τέτοιες σκηνές σε κάποιο από τα επεισόδια!

Τελικά όλα έχουν και την καλή πλευρά τους
Πάντως η ιστορία της μαραθώνιας εκλογής στις ΗΠΑ, είχε και τα καλά της! Πιστεύω ότι ήταν από τις ελάχιστες φορές που οι εκπρόσωποι της Βουλής των ΗΠΑ, αναγκάστηκαν για πρώτη φορά να … εργαστούν για 6 μέρες στη σειρά! Δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί αυτό ποτέ. Νομίζω ότι και οι φορολογούμενοι το χάρηκαν μιας και είδαν να πιάνουν τόπο τα χρήματά τους!