To παρακάτω άρθρο μου δημοσιεύτηκε στο SLpress στις 6/2/2023, μια μέρα πριν την έλευση της κακοκαιρίας “Barbara”. Σκεπάστηκε όμως ειδησεογραφικά από τα τραγικά γεγονότα με τους σεισμούς της Τουρκίας παρότι ήταν πρωτοσέλιδο στο SLpress. Με τον τίτλο 156 Σεπτεμβρίου, επιχειρώ να επισημάνω ότι η περίοδο της παρατεταμένης καλοκαιρίας διήρκησε 156 μέρες (22 εβδομάδες) και έφερε ένα θετικό αποτέλεσμα κι ένα αρνητικό. Ειδικά για την αρνητική αυτή νέα εξέλιξη, γράφω πρώτη φορά και σας συνιστώ να κρατήσετε αυτό το άρθρο γιατί θα χρειαστεί να επανέλθουμε μετά από 4 με 6 μήνες. Το άρθρο στο SLpress ξεκινά ως εξής:
“Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Μια θεατή και μία αθέατη. Αυτό ισχύει και για τον καιρό. Τη θεατή ήταν εύκολο να την διακρίνουμε, αφού η παρατεταμένη καλοκαιρία επιδρούσε πτωτικά στις τιμές του φυσικού αερίου. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν ότι η παρατεταμένη καλοκαιρία είναι κατάρα για τους αγρότες; Μπορεί να φέρει αυξήσεις στις τιμές αγροτικών προϊόντων και πώς;
Η αναφορά στον τίτλο σε “156 Σεπτεμβρίου” είναι μια χιουμοριστική, ίσως και ειρωνική παράφραση που συναντάμε στα social media, όταν αναφερόμαστε σε υψηλές θερμοκρασίες τον Σεπτέμβριο. Είναι συνηθισμένο να βρίσκουμε αναρτήσεις στις 30 Σεπτεμβρίου ανθρώπων που κολυμπούν με την φράση “60 Αυγούστου”. Παρατηρώντας λοιπόν τις μέσες θερμοκρασίες της εποχής, τολμώ να πω ότι πριν χτυπήσει η “Barbara”, στην Ελλάδα δεν είχαμε 4 Φεβρουαρίου, αλλά 156 Σεπτεμβρίου!
156 Σεπτεμβρίου σε όλη την Ευρώπη
Αν μετρήσει κανείς τις μέρες από την 1η Σεπτεμβρίου ήταν συνολικά 156 μέρες ή 22 εβδομάδες παρατεταμένης φθινοπωρινής καλοκαιρίας. Σε αντίθεση με το 2022 που όλοι θυμόμαστε τα τραγικά γεγονότα στην Αττική Οδό στις 24 Ιανουαρίου, όταν είχαν αποκλειστεί εκατοντάδες αυτοκίνητα λόγω έντονης χιονόπτωσης. Αλλά και πιο πριν ο καιρός είχε ήδη δείξει τα δόντια του.
Η παρατεταμένη καλοκαιρία φέτος, δεν είναι ένα τοπικό φαινόμενο. Καλύπτει ολάκερη την Ευρώπη. Η θετική του επίδραση ήταν προφανής στις τσέπες όσων καταναλώνουν φυσικό αέριο. Η ζήτηση για φυσικό αέριο είχε σημειώσει κάθετη πτώση με αποτέλεσμα τόσο η χρήση του για ηλεκτροπαραγωγή όσο και (κυρίως) για θέρμανση να έχει πέσει στο ναδίρ. Αυτό φαίνεται όταν συγκρίνουμε δύο δείκτες την εποχή που ξεκινά ο χειμώνας.
Μέχρι την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, ο δείκτης πληρότητας στις αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν 73%. Πρόκειται για ποσοστό κάλυψης-ρεκόρ, αν σκεφτεί κανείς ότι την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, ο μέσος όρος πλήρωσης των δεξαμενών της δεκαετίας είναι μόλις 55% στην Ευρώπη. Αυτό επετεύχθη κυρίως, διότι από την 1η Σεπτεμβρίου που αρχίζουν οι προμήθειες αερίου, ζήτημα να υπήρξαν 6-7 ημέρες ψύχους στην ΕΕ. Κι αυτές σε περιορισμένο γεωγραφικά χώρο. Η συνολική ζήτηση σε χώρες όπως η Ελλάδα έπεσε πάνω από 12% μεσοσταθμικά. Ενώ σε κάποιες εβδομάδες η πτώση ξεπέρασε ακόμα και το 30%.
Η πρόβλεψη για Gazmageddon
Η απροσδόκητη αυτή κατάσταση επιβεβαιώνει τον κανόνα, που είχαν αναφέρει πριν τρία χρόνια στο άρθρο “Όταν οι αγορές κάνουν σχέδια, ο θεός γελά”! Τότε (καλοκαίρι 2020) περιέγραφα τον Αρμαγεδδώνα που έβλεπα ότι ερχόταν στο φυσικό αέριο, μιας και οι συνθήκες ήταν εντελώς αντίθετες από τις σημερινές. Εκτός του πρόωρου ψύχους, υπήρχε μειωμένη ηλιοφάνεια και μειωμένη ένταση των ανέμων, με αποτέλεσμα να αστοχήσουν σε απόδοση και οι ΑΠΕ. Φέτος αντίθετα, οι ΑΠΕ έχουν σημειώσει αποδόσεις-ρεκόρ, λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας και των ενισχυμένων ανέμων.
Στο παρακάτω σχεδιάγραμμα, όλα αυτά που περιγράφουμε, αποτυπώνονται στην τελική τιμή του δείκτη TTF, που είναι ο ευρωπαϊκό δείκτης του φυσικού αερίου:
Στο παραπάνω σχεδιάγραμμα αποτυπώνεται η ιστορικά υψηλή τιμή του περσινού Αυγούστου (350€/MWh) η οποία ήταν αναμενόμενο να πέσει μετά την κάμψη της ζήτησης τον Σεπτέμβριο. Το 10ετές πρότυπο, όμως, ανεβάζει τις τιμές με τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Φέτος, όμως, ο χειμώνας μόλις τώρα αρχίζει, με αποτέλεσμα, εκτός της μειωμένης ζήτησης, να γεμίζουν και οι δεξαμενές σε επίπεδα που έφτασαν ακόμα και στο 99% πληρότητας τον Ιανουάριο.
Η σημερινή τιμή των 57€/ΜWh, μπορεί να είναι πεσμένη κατά 83% σε σχέση με το peak του Αυγούστου 2022, αλλά δεν είναι χαμηλή τιμή, όπως εσφαλμένα πιστεύουν κάποιοι. Την περίοδο 2015-19, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχεδιάγραμμα…”
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟ SLpress : ΚΛΙΚ ΕΔΩ