Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent εκτινάχθηκαν κατά 3% στα 87 $/βαρέλι. Γι αυτό εχτές ανάρτησα ειδικό alert για το θέμα αυτό προσδιορίζοντας την αιτία. Που δεν ήταν άλλη, παρά η αντίδραση της Μόσχας ως αντίποινα στις κυρώσεις (χτεσινό alert ΕΔΩ). Η Ρωσία λοιπόν, μόλις ανακοίνωσε τα σχέδιά της να μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, ξεκίνησε η χτεσινή άνοδος στην τιμή του πετρελαίου. Ανοδική εβδομάδα για το πετρέλαιο λοιπόν.
Με τον ίδιο τρόπο κινήθηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικάνικου αργού (WTI). Η τιμή του διαπραγματεύονταν εχτές πάνω από τα 80 $/βαρέλι μετά από άλμα 3% .Ο δείκτης αναφοράς των ΗΠΑ έχει πλέον αυξηθεί σχεδόν κατά 9% την εβδομάδα που μας πέρασε.
![](https://www.adalis.gr/wp-content/uploads/2023/02/oil-weekly.jpg)
Όχι και τόσο απροσδόκητη η κίνηση της Ρωσίας
Προσωπικά δεν θεωρώ και τόσο απροσδόκητη την κίνηση αυτή της Ρωσίας. Την οποία θα έπρεπε να την ανέμεναν οι Σύμμαχοι. Ουσιαστικά πρόκειται για “αντίποινα” κατά της ευρωπαϊκής απαγόρευσης των θαλάσσιων εισαγωγών και των ανώτατων τιμών (πλαφόν) για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα. Η ανακοίνωση των Ρώσων προκάλεσε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί ένα κύμα αστάθειας στις αγορές πετρελαίου. Σε μια στιγμή που το Brent σημείωνε ήδη αύξηση κατά 8% την τρέχουσα εβδομάδα.
Η ανοδικές πιέσεις από την Δευτέρα, έρχονται σε μια στιγμή που η ζήτηση κινείται ανοδικά. Παράλληλα, Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας κρίσιμος τερματικός σταθμός πετρελαίου στην Τουρκία ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω του πρόσφατου σεισμού. Και οι Νορβηγοί, για άλλη μια φορά, έκλεισαν ένα βασικό κοίτασμα πετρελαίου τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επόμενη εβδομάδα. Στην οποία θα διαπιστώσουμε εάν οι ανησυχίες και το κλίμα στους επενδυτές θα παραμείνει το ίδιο με της Παρασκευής.