Πέρσι (2022) είχα τονίσει πολλές φορές, ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα για το 2023. Με τον κίνδυνο ύφεσης κάτι παραπάνω από ορατό. Διαβάζω λοιπόν στα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ότι ο πληθωρισμός της Ελλάδος, διαμορφώνεται στο 7,3% σε σχέση με 7% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Για όλους όσους πίστευαν διαφορετικά πράγματα (και διαψεύστηκαν), αυτό είναι κάτι που οι οικονομολόγοι το αναμέναμε από πέρσι και προειδοποιούσαμε! Δυστυχώς ΔΕΝ είναι αυτή η είδηση! Η είδηση είναι ότι έχουμε πλέον ΡΕΚΟΡ ΔΟΜΙΚΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ στην Ευρωζώνη!
Tι είναι όμως ο δομικός πληθωρισμός και ποια η διαφορά του με τον πληθωρισμό;
Δομικός πληθωρισμός είναι ουσιαστικά ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), αν σε αυτόν δεν συμπεριλάβουμε τις μεταβολές των τιμών στα καύσιμα και στα νωπά τρόφιμα. Και από την στιγμή που πέφτουν οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αντιλαμβάνεστε ότι τα υπόλοιπα συνεχίζουν να ανεβαίνουν δημιουργώντας πρόβλημα δομικού πληθωρισμού! Και τι συμβαίνει κάθε φορά που έχουμε δομικό πληθωρισμό;
Η λογική λέει, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει τα επιτόκια. Σε ένα επίπεδο μισής μονάδας που θα ισχύσει από τον επόμενο μήνα! Απλά υπενθυμίζω σε όλους όσους αρνούνται να ευθυγραμμιστούν με την πραγματικότητα και τις θεμελιώδεις αρχές της Οικονομικής Επιστήμης, πώς λειτουργεί η Αγορά. Δεν λειτουργεί με ευχές, προσευχές και ευσεβείς πόθους! Επίσης, τα τρικ και ο εξωραϊσμός των τιμών των δεικτών, είναι βολικά όταν χρησιμοποιούνται για ένα-δύο τρίμηνα, ΑΛΛΑ όταν χρησιμοποιούνται για μια περίοδο ΤΡΙΩΝ ετών, τότε πιστέψτε με γίνονται άβολα και αποκρουστικά!
Απολαύστε άλλη μισή μονάδα αύξησης των επιτοκίων σε 15 μέρες!
Η Λαγκάρντ τον επόμενο μήνα θα αναγκαστεί να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3% από 2,5% που είναι σήμερα και σύντομα θα καθορίσουν το κόστος δανεισμού. Πράγμα που θα γίνει στα μέσα Μαρτίου και θα ανακοινωθεί.
Συνεπώς, η ουσία είναι ότι κάποιοι εξακολουθούν να κοιτάζουν στις εξωραϊσμένες τιμές των δεικτών, και δεν λένε να συνέλθουν ακόμα. Δεν λένε να κοιτάξουν στους δείκτες που εμφανίζουν τον πραγματικό πυρήνα του προβλήματος. Ενός προβλήματος που οι ίδιοι δημιουργούν με στρατηγικές που αντί για να λύνουν το πρόβλημα, το κάνουν ακόμα πιο έντονο.
Ελπίζω να θυμάστε ότι από το φθινόπωρο του 2022, σας έλεγα ότι θα έρθει η ώρα που θα πέφτουν οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων, αλλά δεν θα πέφτουν οι τιμές των αγαθών στα ράφια! Γιατί τα οικονομικά επιτελεία των κομμάτων και φυσικά της Κυβέρνησης, κάνουν ότι ΔΕΝ τα θυμούνται….