Η θεωρία των παιγνίων και η θεωρία του τρελού! Πράγματα για τα οποία την προηγούμενη δεκαετία έχω αρθρογραφήσει αρκετά. Ειδικά για την “θεωρία των παιγνίων”. Όταν αυτή είχε γίνει … μόδα, με τον τότε “τσάρο” της οικονομίας, Γιάνη με-ένα-νι Βαρουφάκη. Τον οποίον τον παρομοίαζαν ως γκουρού της οικονομικής θεωρίας των παιγνίων. Πόσο παλιά και τί ακριβώς είναι η θεωρία αυτή για την οποία το Χόλυγουντ έχει κάνει και ταινία για την ζωή του μαθηματικού Τζων Νας (“A beautiful mind” με τον Ράσελ Κρόου), είναι εύκολο κανείς να το ψάξει να βρει απαντήσεις.
Το δύσκολο ξέρετε ποιο είναι; Να βρεις κάποιον που να είναι όντως εξπέρ και να μην είναι … χαζεμένος. Να μην έχει λαλήσει κατά το κοινώς λεγόμενο! Την θεωρία των παιγνίων την επαναφέρει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης!

Από τη μια χαίρομαι όταν τα ανώτερα μαθηματικά μπαίνουν στην πολιτική από την άλλη προβληματίζομαι. Γιατί η ίδια η ΝΔ κατηγορεί τον γκουρού της θεωρίας των παιγνίων Γιάνη ότι με τις θεωρίες του καταχρέωσε τη χώρα. Με 90 δις λένε! Αν είναι λοιπόν να χρησιμοποιήσει ο Πρωθυπουργός έναν “γαλάζιο Γιάνη”, τότε πολύ φοβάμαι ότι υπάρχει κίνδυνος να χρεωθούμε και πάλι.
Οι κόκκινοι και γαλάζιοι γκουρού δεν έχουν μάθει ότι το κράτος αισχροκερδεί;
Και φυσικά, ο Αλέξης Τσίπρας ως αντιπολίτευση ανακάλυψε κι αυτός την … αισχροκέρδεια! Και κατηγορεί όλους τους άλλους! Μόνο που ξέχασε ότι την μεγαλύτερη αισχροκέρδεια, την κάνει το κράτος όταν π.χ. μας φορτώνει με το 1/4 της τιμής οποιουδήποτε προϊόντος με ΦΠΑ. Ενώ ο ίδιος, σε καιρούς που είχε πολλές επιλογές, επέλεξε όταν κυβερνούσε, να αυξήσει στα καύσιμα τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) τσεκουρώνοντας τους πολίτες και γεμίζοντας τα ταμεία του. Έναν φόρο που ακόμα κι όταν η τιμή του αργού πετρελαίου είχε πέσει στα τάρταρα, εν τούτοις κανείς δεν τον εξάλειψε ή έστω τον μείωσε! Για να λέμε όπως και ο Αριστοφάνης λοιπόν, “τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη”, αυτός που αισχροκερδεί πιο αισχρά από όλους, είναι το κράτος! Αισχροκερδεί βάρβαρα.
Επίσης αναρωτιέμαι, αλήθεια, την Θεωρία των Παιγνίων σήμερα την ενέταξε στις πρακτικές του το Κυβερνητικό Επιτελείο; Γιατί την περίοδο 2020-2021, στα Ενεργειακά, στην Οικονομία, στην Επισιτιστική Κρίση, στις Εφοδιαστικές Αλυσίδες, στο πετρέλαιο, στο αέριο, στα δημητριακά, στην κτηνοτροφία, στα λιπάσματα (και σταματάω εδώ τον κατάλογο), δεν είδα να ασχολείται με τίποτα από αυτά! Η Κυβέρνηση ασχολήθηκε ΜΟΝΟ με την Πανδημία! Και τίποτε άλλο!
Ειλικρινά τώρα, δεν είχε κάποιον εκεί από αυτούς που παίζουν στα δάχτυλα την θεωρία των παιγνίων, να του εξηγήσει, τι έπρεπε να κάνει τα δυο πρώτα χρόνια η κυβέρνηση; Ποια στρατηγική να ακολουθήσει; Και να γίνει στους πολίτες μια σαφή δήλωση; Ακούσατε εσείς κάτι την περίοδο 2020-21 που να έχει σχέση με την Οικονομία και την λαίλαπα που τους λέγαμε ότι ερχόταν αλλά κανείς δεν ήθελε να ασχοληθεί;
Για ποια θεωρία των παιγνίων μιλάνε;
Αυτήν που ο Πρωθυπουργός έβλεπε όταν καθότανε όλη μέρα μπροστά στην τεχνητή νοημοσύνη, την “EVA” και περίμενε τί θα του πει ένα AI μηχάνημα για τον αριθμό των νεκρών; Ενα μηχάνημα το οποίο δεν είχε την παραμικρή προσάρτηση του οικονομικού ολέθρου που μεγιστοποιούσε η Υγειονομική του διαχείριση των lockdown; Η EVA, δεν μπορούσε να του πει από τότε, ότι όταν μικραίνεις την πίτα της οικονομίας, ο πρώτος που την πληρώνει είναι ο τομέας της δημόσιας Υγείας; Χρειαζόταν “θεωρίες των παιγνίων” και “τεχνητές νοημοσύνες” για να μάθει κάτι υο οποίο κι ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικού πανεπιστημίου μπορούσε να του εξηγήσει;
Την οικονομική “θεωρία του τρελού” την ξέρουν στην Κυβέρνηση ή χρειάζεται να ρωτήσουν τον … Νίξον;
Θα υπενθυμίσω λοιπόν στον Πρωθυπουργό μας, ότι η “θεωρία των παιγνίων” έχει αναρίθμητες εκδοχές και στρατηγικές υλοποίησης της. Η πιο γνωστή απ’ όλες όμως, είναι η «Θεωρία του Τρελού». Οπου το ένα μέρος μιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης (δηλαδή η Κυβέρνηση) παρουσιάζεται στα άλλα μέρη (δηλαδή εμείς) σαν «εκτός ελέγχου» και «έτοιμο για τα πάντα», με στόχο να πείσει τα υπόλοιπα μέρη (δηλαδή εμάς) να δεχθούν τους όρους του.
Αυτά αγαπητοί μου, όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, είναι περσινά ξινά σταφύλια! Θεωρήσεις που κυκλοφόρησαν ευρέως στο τέλος της δεκαετίας του 1960, όταν ο Πρόεδρος Νίξον (και ως Αντιπρόεδρος), με την ίδια πρακτική ήθελε να τερματίσει τον πόλεμο του Βιετνάμ. Τελικά ο πόλεμος στο Βιετνάμ διήρκησε 20 χρόνια. Οσο κι αν “έπαιξαν” την θεωρία των παιγνίων, ούτε ο πόλεμος έλεγε να τελειώσει ούτε η Αμερική μπορούσε να απεμπλακεί. Και τελικά ο Νίξον, αντί να δει “φως” από τους πανεπιστήμονες της θεωρίας των παιγνίων, το μόνο που είδε ήταν το σκάνδαλο Γουότεργκέϊτ και η πόρτα της παραίτησης από τον Προεδρικό θώκο!
Μάθετε πρώτα να λύνετε και να δένετε τα κορδόνια σας και μετά βλέπουμε για το πως λύνονται οι ανώτεροι μαθηματικοί γρίφοι
Σήμερα που η θεωρία των παιγνίων προαπαιτεί την χρήση υπερσύγχρονων υπολογιστικών συστημάτων, όποιος την χρησιμοποιεί έχει κι ένα επιπλέον πρόβλημα! Ποιος είναι αυτός που “τρέχει” τα πολυσύνθετα αυτά μοντέλα και για λογαριασμό ποιού; Διότι αν οι ντεμέκ γκουρού, είναι αυτοί που νομίζουμε (και ανακυκλώνονται σχεδόν από κάθε Ελληνική Κυβέρνηση), τότε η θεωρία των παιγνίων θα συναντήσει ένα ΝΕΟ τεράστιο πρόβλημα! Της θεωρίας με τα λυτά κορδόνια!
Βλέπετε, όταν ο εκάστοτε “γκουρού”, αδυνατεί να … λύσει τα κορδόνια του, τότε πως να περιμένουμε να λύσει πολυσύνθετες εξισώσεις αμφίδρομων παλινδρομήσεων; Αν δεν έχει καταφέρει να μάθει τον … αλγόριθμο που δείχνει πώς λύνονται και πως δένονται τα κορδόνια, τότε το μόνο σίγουρο είναι, ότι κάθε μέρα θα τα πατάει και πέφτει κάτω!
Αυτά! Κι αφήστε ήσυχα τα ανώτερα μαθηματικά και τους επιστήμονες! Μην τα ισοπεδώνετε όλα προσπαθώντας να το παίξετε σπουδαίοι! Ειδικά όταν δεν καταλαβαίνετε ότι άλλο πράγμα η δουλειά του ναύτη κι άλλο του … καντηλανάφτη !
ΥΓ.
Η θεωρία των παιγνίων και η θεωρία του τρελού λοιπόν! Αφήνω εδώ ολόκληρη η συνέντευξη για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει εδώ. Προσωπικά την κρατώ διότι εντός του επόμενου 10μήνου, θα επανέλθουμε πολλές φορές: