Ενώ σχεδόν όλη η ΕΕ μειώνει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου, η Βουλγαρία (που υπενθυμίζω ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ), έγινε το 2022, ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου στον κόσμο. Και χωρίς καμία επίπτωση όλο αυτό μιας και η Σόφια έχει εξασφαλίσει από τις Βρυξέλλες μία εξαίρεση. Επιτρέποντάς της να δέχεται αποστολές ρωσικού πετρελαίου που παραδίδονται δια θαλάσσης.
Το 100% του ρωσικού αργού πετρελαίου που παραδίδεται στη Βουλγαρία καταλήγει στο διυλιστήριο Neftochim. Το Neftochim βρίσκεται στην πόλη Burgas (Πύργος), της Ανατολικής Βουλγαρίας γνωστή σε εμάς από την μεγάλη περιπέτεια του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη! Και αν δεν είναι η μεγαλύτερη, είναι μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις διυλιστηρίων στα Βαλκάνια!
Το εν λόγω διυλιστήριο βρίσκεται στον λιμένα του Μπουργκάς της Μαύρης Θάλασσας. Αλλά ιδιοκτησιακά, δεν ανήκει στην Βουλγαρία αλλά στην δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας. Την γνωστή LUCOIL (ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΔΩ)!
Η Βουλγαρία ξεπέρασε την Τουρκία κι έγινε ο 3ος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου
Πρώτη χώρα σε αγορές ρωσικού πετρελαίου είναι η Κίνα και δεύτερη η Ινδία. Η τρίτη θέση της Βουλγαρίας έρχεται να ξαφνιάσει πολλούς επενδυτές. Αλλά όχι εμάς που ξέρουμε τι γίνεται και τι “παιχνίδια” παίζονται!
Βέβαια, η Βουλγαρία “έφαγε” την τρίτη θέση από την Τουρκία. Και η χώρα του Σουλτάνου Ερντογάν, έπεσε πέρσι στην 4η θέση στον κατάλογο των χωρών με τις μεγαλύτερες εισαγωγές πετρελαίου στον κόσμο από την Ρωσία!
Το “πάρτι” στην Βουλγαρία άρχισε τον Ιούνιο του 2022 όταν η χώρα κατάφερε και έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια εξαίρεση. Και με την εξαίρεση αυτή, μπόρεσε να συνεχίσει να εισάγει αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου από τη Ρωσία δια θαλάσσης μέχρι το τέλος του 2024. Ενώ για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο (2022), ξεκίνησε η απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από την Ρωσία.
Άλλα κόλπα !
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ, οι Βρυξέλλες πέρσι επέτρεψαν στη Βουλγαρία και κάτι άλλο που της δίνει έξτρα μπόνους. Επέτρεψαν στην Βουλγαρία να εξάγει στην Ουκρανία προϊόντα ντίζελ που διυλίζονται τοπικά στο Μπουργκάς (Πύργος) από εισαγόμενο ρωσικό αργό πετρέλαιο. Και όπως καταλάβατε, ιδιοκτήτρια του διυλιστηρίου στην Βουλγαρία, είναι η Ρωσική LUKoil.
Εδώ και εβδομάδες γνωρίζουμε στις Αγορές, ότι τον τελευταίο μήνα του 2022, η Βουλγαρία εισήγαγε περίπου 150.000 βαρέλια ρωσικού πετρελαίου την ημέρα. Αρκετά πάνω από την δυναμικότητα του διυλιστηρίου στο Μπουργκάς που είναι 140.000. Συνεπώς, το διυλιστήριο αυτό, εργάστηκε τον Δεκέμβριο με ποσοστό δυναμικότητας που άγγιξε το 100% της δυνατότητας επεξεργασίας σε πετρέλαιο.
Το 2021 η Lukoil επεξεργάστηκε στην Βουλγαρία 4.2 εκ. τόνους ρωσικού πετρελαίου. Ενώ το 2022 η ποσότητα σχεδόν διπλασιάστηκε κι έφτασε στους 7.3 εκ. τόνους.
Παρά ταύτα, ακούγεται στην αγορά ότι η Lukoil μαγειρεύει τα βιβλία της στην Βουλγαρία παρουσιάζοντας ζημίες. Με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται στην Βουλγαρία φόροι στα κρατικά της ταμεία.
Μαθαίνουμε λοιπόν ότι η LUKoil δεν θα μπορεί να εξάγει καύσιμα ή προϊόντα πετρελαίου από τις 5 Φεβρουαρίου και μετά από το διυλιστήριο της Βουλγαρίας. Παρά μόνο, θα μπορεί να κάνει παραδόσεις τέτοιων προϊόντων στην Ουκρανία!
Πως εξελίσσεται λοιπόν το πράγμα;
Μέχρι σήμερα η Βουλγαρία διυλίζει τεράστιες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου (3η χώρα στον πλανήτη) και το εξάγει παντού. Όπου θέλει! Αλλά δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ ως φόρους. Ενώ ακόμα κι αν από τον Φεβρουάριο και μετά ισχύσει γι’ αυτήν μια απαγόρευση όπως για τα υπόλοιπα κράτη-,μέλη της ΕΕ, οι Βρυξέλλες αποφάσισαν ότι θα μπορεί να αγοράζει και να διυλίζει ρωσικό πετρέλαιο, με την προϋπόθεση ότι θα το πουλά ως καύσιμο, ΜΟΝΟ στην Ουκρανία! Προσωπικά λοιπόν θέτω κι ένα άλλο ζήτημα, έτσι για να υπάρχει:
Η Lucoil είναι μια εταιρία πιστή στο Κρεμλίνο;
Όποιος ψάξει σοβαρά την απάντηση, θα καταλάβει ότι ο Πούτιν, δεν έχει και … “πολύ αγάπη” στην Lucoil! Και απλά σας το καταθέτω έτσι για τα … πρακτικά!
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν κυβερνούσε ο Πετκόφ, η Βουλγαρία παρείχε πλήρη υποστήριξη στην Ουκρανία τις πρώτες ημέρες της εισβολής των Ρώσων. Αλλά τί υποστήριξη όμως; Θα σας πώ:
Η Βουλγαρία πουλούσε τόσο πολύ ντίζελ στην Ουκρανία, που κάλυπτε το 40% των αναγκών της για την διαβίωση και την διεξαγωγή του πολέμου. Μόνο που αν δεν το καταλάβατε, το ντίζελ αυτό προερχόταν από ρωσικό αργό πετρέλαιο!
Να σας το πως λοιπόν καθαρά και ξάστερα:
Η Βουλγαρία αγόραζε ρωσικό πετρέλαιο! Κατόπιν το διύλιζε χωρίς να εισπράττει ούτε ένα ευρώ φόρους!! Και στη συνέχεια το πουλούσε στην Ουκρανία με την οποία η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο!!!
Το καταλάβατε ή μήπως να το ξαναγράψω για τρίτη φορά;
ΥΓ.
Κατά τα άλλα, οι Βρυξέλλες μας λένε ότι θέτουν κυρώσεις στα προϊόντα του Πούτιν, έτσι ώστε να μην μπορεί να έχει έσοδα για να χρηματοδοτεί τον πόλεμό του στην Ουκρανία! Φυσικά αυτά που σας αποκαλύπτω σήμερα, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο, να τα διαβάσετε σε κάποιο Ευρωπαϊκό ΜΜΕ!