Αποτελεί πάντοτε μεγάλη χαρά και τιμή για μένα, να με καλεί η αρχαιότερη εφημερίδα της Ελλάδος, για να σχολιάσω ή να αναλύσω καταστάσεις. Η εφημερίδα “Πελοπόννησος” της Πάτρας, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 1886, μου ζήτησε να απαντήσω σε μια σειρά από καυτά ερωτήματα που απασχολούν τον κόσμο. Ως απόφοιτος του τμήματος οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, χαίρομαι ιδιαίτερα όταν με καλούν οι συντελεστές της εφημερίδας. Έτσι σήμερα Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, τόσο η έντυπη όσο και η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας κυκλοφορούν με πρωτοσέλιδο την συνέντευξή μου στον έγκριτο δημοσιογράφο Χρήστο Βεργανελάκη. Τον οποίο ευχαριστώ για τις δύσκολες αλλά και άκρως ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που μου υπέβαλε.
ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
Ολόκληρη την συνέντευξη στην “Πελοπόννησο” μπορείτε να την διαβάσετε στην ηλεκτρονική έκδοση με ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ:—> https://pelop.gr/o-giorgos-adalis-exigei-tis-aities-tis-akriveias-o-orismos-tis-episitistikis-krisis/ <—
Πολύ φοβάμαι ότι μέσα από την καταστροφή που συνέβη στον κάμπο παρουσιάζεται χρήση ευκαιρία για κάποιες εταιρίες γίγαντες να αρπάξουν τη γη μας . Γνωστά ονόματα!!!!
Οι αγοραστές και οι ιδιοκτήτες είναι γνωστές αμερικανικές εταιρείες όπως η Cargill, η Dupont και η Monsanto. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό, ωστόσο, είναι ότι πίσω από αυτά τα διάσημα ονόματα κρύβονται επενδυτικά κεφάλαια – κάπως σκοτεινές χρηματοοικονομικές δομές που είναι χαρακτηριστικές των πρακτικών συναλλαγών της «νέας εποχής». Είναι αρκετά σκοτεινές αλλά ισχυρές και έχουν ένα εκπληκτικό κεφάλαιο στα τρισεκατομμύρια (δηλαδή χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια). Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία περιλαμβάνουν τις Vanguard, Blackstone και Blackrock με κεφάλαια 10, 6 και 0,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα.
Για να φανταστούμε την διάσταση, τοv 10/2022 ένα αυστραλιανό περιοδικό αναφέρει το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου η χρησιμοποιήσιμη καλλιεργούμενη γη ανέρχεται σε 16,7 εκατομμύρια εκτάρια. Αυτήν την στιγμή στην Ουκρανία τρεις αμερικανικές εταιρείες έχουν πλέον περισσότερες γεωργικές εκτάσεις μόνο στην Ουκρανία από ό,τι η Ιταλία, μέλος της G7.