Κοιτάζοντας την αγορά ενέργειας, όποιος αναλυτής δεν υποφέρει από εξαρτήσεις σχηματίζει την πεποίθηση ότι δουλευόμαστε κανονικά! Η εύκολη λύση θα ήταν να παραδεχτούμε ότι η αγορά έχει κυριευτεί από μανιακούς, μυθομανείς και ανισόρροπους με αποτέλεσμα να καθοδηγείται σε ένα απίστευτο σπιράλ θανάτου, που αποδιοργανώνει την παγκόσμια αγορά ενέργειας και ρημάζει τις τσέπες των καταναλωτών. Μανιακούς, που έχουν σκοπό να μας καταστρέψουν!
Μπορεί στα μεσαία στρώματα των σχεδιαστών πολιτικής να υπάρχουν και τέτοιοι. Στα υψηλότερα επίπεδα όμως γνώριζαν καλά τα ολέθρια αποτελέσματα των πολιτικών που ήθελαν να εφαρμόσουν. Όσο περνάει ο καιρός, όμως, ολοένα και περισσότεροι πείθονται ότι η Δύση έχει αποφασίσει να αυτοκαταστραφεί. Κάποιοι θέλουν να σώσουν τον πλανήτη, καταστρέφοντας την μεσαία τάξη στη Δύση. Δεν πρόκειται για θεωρία συνομωσίας, αλλά με έναν κανόνα που ισχύει πάντα σε περιπτώσεις που ο άνθρωπος δεν μπορεί να κατανοήσει τι συμβαίνει!
H “πράσινη μετάβαση” σε μια οικονομία χωρίς ρύπους, είχε ήδη μετρηθεί από οικονομέτρες το 2020 και ακουμπούσε τα 115 τρισ. δολάρια συνολικό κόστος μέχρι το 2050. Σήμερα το ποσό έχει εκτιναχτεί και πλησιάζει τα 150 τρισ. Φυσικά, κανείς πολιτικός δεν μας είπε ποτέ, ποιος και πώς θα πληρώσει αυτό το δυσθεώρητο ποσό. Και ενώ για τους πολλούς είναι κόστος, για κάποιους είναι έσοδο. Και αποτελεί το χρυσόμαλλο δέρας για το νικητή στον αδυσώπητο ενεργειακό πόλεμο που έχει ξεσπάσει από το 2014.
Άντεξε η ρωσική οικονομία
Τον Μάρτιο 2022, σε ένα πολύ πρώιμο άρθρο μου στο SLpress.gr, είχα προβλέψει την στρατηγική του Πούτιν με τα διυλιστήρια. Κατέληγα ότι όχι μόνο θα επιβιώσει των κυρώσεων, αλλά και θα δημιουργήσει πρόβλημα στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές, τι οποίες έχασε αργότερα ο Μπάιντεν. Το άρθρο προεξοφλούσε από τότε το ολέθριο λάθος του κεντρικού μείγματος πολιτικής.
Την χρονιά εκείνη, μάλιστα, όχι μόνο δεν κατέρρευσε το ρούβλι, αλλά αναδείχτηκε το πιο αποδοτικό νόμισμα διεθνώς. Αποδοτικότερο από το δολάριο και άλλα ισχυρά νομίσματα. Οι εξαγωγές της Ρωσίας όχι απλά δεν κάμφθηκαν, αλλά ισχυροποιήθηκαν, ενώ οι ρωσικές τράπεζες πέρασαν αλώβητες την κρίση. Ακόμα χειρότερα, ήταν τέσσερις αμερικανικές τράπεζες και μία ευρωπαϊκή (Credit Suisse) αυτές που κατέρρευσαν. Ενώ τώρα που το ρούβλι υποτιμάται ξανά, ουδείς έχει αναρωτηθεί εάν αυτό συμβαίνει κατ’ επιλογήν του Πούτιν, προκειμένου να κάνει τα προϊόντα του πιο ελκυστικά για Ινδούς, Κινέζους και Αφρικανούς.
Το χειρότερο όλων ήταν ότι οι BRICS αναβαθμίζονται και καθίστανται –με ευθύνη των ΗΠΑ– το αντίπαλον δέος της Δύσης. Η επισιτιστική κρίση, δεν χτύπησε την ρωσική οικονομία όσο χτύπησε τα αμερικανικά και περισσότερο τα ευρωπαϊκά. Η πολιτική σπέκουλα προσπαθεί να μπερδέψει τον κόσμο, παίζοντας με τον ορισμό της έννοιας “επισιτιστική κρίση”. Επισιτιστική κρίση είναι τα μικρομεσαία νοικοκυριά περιορίζουν τις διατροφικές τους δαπάνες, ή αγοράζουν χαμηλότερης θερμιδικής αξίας και ποιότητας τρόφιμα. Πράγμα που έγινε, με αποτέλεσμα ο ΟΗΕ να μιλά για επισιτιστική κρίση.
Άλλο επισιτιστική κρίση κι άλλο λιμός.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου μου στο SLpress με ένα ΚΛΙΚ ΕΔΩ: —> https://slpress.gr/energeia/den-chreiazomaste-toys-rosoys-na-mas-katastrepsoyn-to-kanoyme-monoi-mas/