Όπως σας είχα υποσχεθεί, την Παρασκευή 12 Μαίου επανήλθα στο ζήτημα της Τουρκικής οικονομίας και των Τουρκικών εκλογών, με ένα νέο άρθρο μου στο SLpress. Στο άρθρο αυτό, περιέχονται αρκετοί χάρτες που ξεκαθαρίζουν ορισμένους μύθους και κάποια διαγράμματα και στοιχεία που αξίζει να δείτε. Ξεκαθαρίζω ΓΙΑΤΙ πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία εισέρχεται σε πολιτικό βραχυκύκλωμα όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία μέχρι σήμερα λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες. Και αναλύω με ποιο τρόπο οι καταστροφικοί σεισμοί θα επηρεάσουν την πολιτική, οποιουδήποτε κι αν εκλεγεί. Ένα απόσπασμα από το προχτεσινό μου άρθρο στο SLPRESS αναφέρει χαρακτηριστικά:
[“…Την περίοδο της Πανδημίας και της Κρίσης, το τουρκικό χρηματιστήριο κατέγραψε άνοδο ως και 560% ενώ η πτώση του φέτος είναι μόλις 12,8%. Από τις 825 μονάδες του 2020 κατέγραψε ένα απίστευτο ράλι στις 5.700 και δεν το συζητά κανείς αυτό! Σε παλιότερα άρθρα μου έχω καταδείξει την παθογένεια της Τουρκίας στο ζήτημα του πληθωρισμού. Από την εποχή των Σουλτάνων, η Τουρκία χρηματοδοτούσε τους πολέμους της με το Καϊμέ, το χάρτινο χρήμα. Εξέδιδε πληθωριστικό χρήμα με το οποίο πλήρωνε τον Στρατό.
Τα τελευταία 50 χρόνια, η Τουρκία ζήτημα να είχε 5-6 χρόνια με μονοψήφιο πληθωρισμό πριν τον Ερντογάν. Έφτασε μάλιστα αρκετές φορές να έχει τριψήφιο πληθωρισμό, ενώ η ισοτιμία της λίρας ήταν αστρονομική το 2001 (1.550.000 λίρες το δολάριο). Όταν ο Ερντογάν έκοψε 6 μηδενικά έγινε 1,33 λίρες το δολάριο. Οι Τούρκοι έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό. Κάνουν hedging (αντιστάθμιση), χωρίς να γνωρίζουν τον όρο. Ο χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των επενδύσεων των νοικοκυριών εδώ και 150 χρόνια. Ουδεμία σχέση με τις πρακτικές των δυτικών νοικοκυριών.
8 στους 10 Τούρκους …
Οι Δυτικοί αναλυτές αγνοούν ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Καντίρ Χας, το 78% των Τούρκων, που διατηρούν προνομιακούς λογαριασμούς σε τουρκικές τράπεζες, τους διατηρούν σε ξένα νομίσματα. Για την ακρίβεια, 8 στους 10 δεν είχαν ποτέ προνομιακό λογαριασμό σε λίρες, είχαν μόνο σε δολάρια ή ευρώ. Αυτοί κερδίζουν από την υποτίμηση.
Πριν τον Ερντογάν μόνο 4 από τις 80 επαρχίες της Τουρκίας είχε εξαγωγές πάνω από 1 δισ δολάρια (Κωνσταντινούπολης, Άγκυρας, Σμύρνης και Αττάλειας). Ο Ερντογάν, κατάφερε να αυξήσει τον αριθμό από 4 σε 26. Έδωσε επενδυτικά εργαλεία σε άλλες 22 επαρχίες. Με την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, η Προεδρία της Κυβέρνησης ελέγχει και διενεργεί όλους τους διαγωνισμούς. Ακόμα και αυτούς της πώλησης ζώντων ζώων. Όχι μόνο τους μεγάλους και ελκυστικούς.
Απόλυτος έλεγχος αλλά …
Επίσης, διατηρεί απόλυτο έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με παρεμβατικές ιδιότητες που είναι αδιανόητες στη Δύση. Μπορεί να ενισχύει την λίρα ή να την διολισθαίνει τεχνητά, να ενισχύει εισηγμένες εταιρείες, ειδικά του δείκτη Borsa. Να κάνει κρατικές έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου, αερίου και μετάλλων. Να επενδύει κρατικό χρήμα στο εξωτερικό. Να ενισχύει άλλες χώρες ή να αποσύρει επενδύσεις. Να ορίζει ζώνες ελεύθερου εμπορίου κατά πως κρίνει.
Να παίρνει λεφτά από έναν κρατικό κωδικό και να τα ρίχνει σε κάποιον άλλο ακόμη κι όταν είναι αντικρουόμενοι. Να εξαγγέλλει φαραωνικά έργα κατά παράβαση παγκόσμιων συνθηκών. Να επιβάλλει capital controls και να αυξομειώνει το min και το max του εύρους των κεφαλαίων που μπορεί να εξάγει κάποιος από την χώρα. Να ενισχύει κρατικές ή δημοτικές επιχειρήσεις όποτε κρίνει και με όσα χρήματα. Ποιος Ευρωπαίος ή Αμερικανός ηγέτης μπορεί να κάνει κάτι από τα παραπάνω; Ουδείς!
Η Τουρκία δεν είναι μία, αλλά τρεις χώρες. Ο πρώτος χάρτης παρουσιάζει τις επαρχίες όπου ζει ο περισσότερος πληθυσμός….]”
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΈΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΣΤΟ SLPRESS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ: —> https://slpress.gr/oikonomia/piso-apo-ta-prosopa-to-pragmatiko-dilimma-gia-to-nikiti/