Την παρασκευή το βράδυ έκανα μια δεκάλεπτη παρέμβαση στην εκπομπή του έγκριτου δημοσιογράφου Λάμπρου Καλαρρύτη στα Παραπολιτικά FM90,1. Θέμα μας ήταν τα μυστήρια της τιμής του Φυσικού Αερίου. Για τα οποία είχα δημοσιεύσει την προηγούμενη μέρα ειδικό άρθρο στο SLPRESS.
Στο κανάλι του “Εμείς οι Έλληνες” στο Youtube ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει για την τελευταία αυτή συνέντευξη:
“Στη συζήτησή μας (21-07-2023) ο οικονομολόγος και αναλυτής εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σχετικά χαμηλή παρά τον πρωτοφανή καύσωνα ο οποίος αυξάνει την κατανάλωση λόγω εκτεταμένης χρήσης των κλιματιστικών και όχι μόνο.
Όπως αναλύει, τον τελευταίο μήνα παρότι ξεκίνησαν οι καύσωνες, ο δείκτης TTF κινείται πτωτικά στα επίπεδα των 25-28ευρώ/MWh, τιμή χαμηλή σε σχέση με τις τιμές άνω των… 300 ευρώ τον καιρό της πανδημίας, αλλά πάντως όχι φθηνή συγκρινόμενη με την προ της κρίσης κατάσταση, πριν από το 2019, όταν ο δείκτης διαπραγματευόταν σε μονοψήφιο αριθμό.
Ο λόγος της πτώσης είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του AGSI (Aggregated Gas Storage Inventory) οι αποθηκευτικοί χώροι φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι γεμάτοι κατά 82,3%, καθώς στις δεξαμενές υπάρχουν 929,2 τεραβατώρες (TWh), όταν από την αρχή της χρονιάς η ΕΕ έχει καταναλώσει συνολικά 3.776,4 TWh.
Πρώτη είναι η Ισπανία με ποσοστό πλήρωσης των αποθηκών της κατά 98,4% και ακολουθούν η Κροατία (93,8%), το Βέλγιο (92,7%), η Τσεχία (88,3%), η Βουλγαρία και Πορτογαλία (87,6%), αυτές οι χώρες όμως δεν διαθέτουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους άρα η υψηλή πληρότητα δεν αφορά στην πραγματικότητα μεγάλες ποσότητες. Για παράδειγμα, η Πολωνία ενώ παρουσιάζει πληρότητα 80,9% το απόθεμά της δεν ξεπερνά τις 37 TWh, όταν σε ετήσια βάση καταναλώνει 232 Twh και το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σχεδόν οι μισές χώρες της ΕΕ, μικρούς αποθηκευτικούς χώρους σε σχέση με την ζήτηση σε αέριο.
Η χώρα με την μεγαλύτερη αποθηκευτική δυνατότητα
Η χώρα με την μεγαλύτερη αποθηκευτική δυνατότητα είναι η Γερμανία, η οποία διαθέτει 211TWh φυσικού αερίου στις δεξαμενές της (πληρότητα 84,6%), η Ιταλία έρχεται δεύτερη σε μέγεθος αποθηκευτικών χώρων και έχει αποθηκευμένες 166TWh αερίου (πληρότητα 85,2%) και ακολουθούν Ολλανδία 120TWh (πληρότητα 84,7%), Γαλλία 93TWh (πληρότητα 69,9%), Αυστρία 83TWh (πληρότητα 85,8%).
Οι ποσότητες αυτές διαμορφώνουν ένα πλέγμα ενεργειακής ασφάλειας καθώς είναι πολύ πάνω από το σύνηθες 60% και αυτό σε μεγάλο βαθμό εξηγεί τις χαμηλές τιμές φυσικού αερίου. Η Ουκρανία διαθέτει τις μεγαλύτερες δυνατότητες αποθήκευσης, λόγω του πολέμου, όμως έχει το 25% των δεξαμενών της γεμάτο (23,1%) με 74TWh. Υπάρχουν 11 κράτη της ΕΕ που διαθέτουν σταθμούς αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), ανάμεσά τους και η Ελλάδα και συνολικά, η ΕΕ έχει αποθηκευμένα 4.601.000 m3 LNG, όμως το πρόβλημα είναι ότι είναι άνισα κατανεμημένες και όχι κατ’ αντιστοιχία σε εγγύτητα των αναγκών των κρατών.“