Πείτε μου πόσες φορές δεν έχω αναφερθεί στην ολέθρια επιλογή της ΕΕ να κλείσει κοιτάσματα φυσικού αερίου και αποθηκευτικούς χώρους αερίου! Και τα έχω βάλει τόσο με τοπικές κυβερνήσεις στην Γερμανία όσο και με επιμέρους κυβερνήσεις κρατών όπως η Ολλανδία! Πόσες φορές δεν σας έχω ενημερώσει για το κοίτασμα στο Γκρόνιγκεν;
Πριν από μερικές ώρες λοιπόν πληροφορήθηκα ότι η ολλανδική κυβέρνηση, σχεδιάζει να κλείσει εντελώς το κοίτασμα φυσικού αερίου του Γκρόνινγκεν. Σε μια περίοδο που ο εφοδιασμός της Ευρώπης με φυσικό αέριο είναι πιο επισφαλής από ποτέ! Και το ενδεχόμενο ενός ντόμινο effect σε blackout, να απασχολεί ολοένα και περισσότερες χώρες.
Πεδίο Γκρόνιγκεν: Δεν θέλουμε σεισμούς αλλά θέλουμε blackout
Διαβάζω λοιπόν σήμερα στους FT (Financial Times) ότι το πεδίο Γκρόνιγκεν το οποίο κατέχει η Ολλανδία (στο μεγαλύτερο μέρος του) “είναι επικίνδυνο” και η κυβέρνηση της Χάγης δεν σχεδιάζει να ενισχύσει την παραγωγή από αυτό. Για λόγους ασφαλείας, όπως δήλωσε ο Hans Vijbrief στους FT. «Είναι πολιτικά εντελώς μη βιώσιμο. Αλλά εκτός από αυτό, δεν πρόκειται να το κάνω γιατί σημαίνει ότι αυξάνεις τις πιθανότητες σεισμών, για τους οποίους δεν θέλω να είμαι υπεύθυνος». Δηλαδή η Ολλανδία φοβάται τους σεισμούς αλλά δεν φοβάται την πλήρη ενεργειακή κατάρρευση!

Κι όλα αυτά, παρά του γεγονότος ότι η παραγωγή από το Γκρόνινγκεν έχει περιοριστεί σημαντικά πριν από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης το 2021. Η Ολλανδία με τον δείκτη φυσικού αερίου (TTF) με τον οποίο ξεζουμίζουν τους πολίτες των υπολοίπων κρατών της ΕΕ, δεν έβαλαν μυαλό ούτε καν την άνοιξη του 2022, όταν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ξεπέρασαν τα 350€/ΜWh. Ενώ πριν το 2019, η τιμή του Ολλανδικού δείκτη TTF ήταν κάτω από 10€/MWh. H λογική επιτάσσει, ότι η Ολλανδία θα μπορούσε να διατηρήσει το κοίτασμα σε λειτουργία για να συμβάλλει στην κάλυψη του κενού στην παροχή φυσικού αερίου που άφησαν οι παραδόσεις των ρωσικών αγωγών. Και κατόπιν οι ανατινάξεις στους αγωγούς Nord Stream I & II.
Νυχτερινά Ολλανδικά Κοντραμπάντα …
Η ολλανδική κυβέρνηση που αρέσκεται στα κοντραμπάντα με τους Ρώσους (αλλά νύχτα), αντί αυτού πρότεινε την παράταση της παραγωγής στο Γκρόνιγκεν, με τον ελάχιστο ρυθμό περίπου 2,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ακόμα κι αυτό όμως τώρα επανεξετάζεται.
«Είναι πολύ, πολύ απλό: όλοι όσοι γνωρίζουν τον κίνδυνο σεισμού μου λένε ότι είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνο να συνεχίσεις να παράγεις εκεί. Είμαι πολύ πεπεισμένος ότι είναι σοφό να το κλείσουμε», είπε ο Vijbrief στους FT.
Σημειώνω ότι στην περιοχή, δύο εταιρίες supermajors έχουν την πλειοψηφία της παραγωγής! Η Shell και η Exxon! Και οι δύο έχουν λάβει εντολές για μείωση της παραγωγής τους, από το 2013. Δηλαδή πριν από το κραχ στην αγορά ενέργειας το 2014.
Προφανώς οι Ολλανδοί, έχουν ερωτευτεί με την ιδέα να κλείσουμε στην Ευρώπη τα πηγάδια μας, να μην αγοράζουμε αέριο από την Ρωσία, ΑΛΛΑ να αγοράζουμε ρωσικά προϊόντα από την Κίνα ή την Ινδία σε πανάκριβες τιμές! Κι αν δεν μπορούμε από εκεί, να τα αγοράζουμε από το Κατάρ!
Είναι πρόδηλο ότι στην Ολλανδία το λόμπινγκ, έχει γεμίσει πολλές τσέπες! Μα πάρα πολλές τσέπες….