Λίγο πριν την αλλαγή του έτους και συγκεκριμένα στις 28 Δεκεμβρίου 2022, η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Ελβετίας, προέβλεπε πτώση της τιμής του βαρελιού brent στα 63$. Ο λόγος για την Credit Suisse βέβαια, η οποία τότε, με τιμές του βαρελιού brent στα 84-85$ δημοσίευσε ένα προβλεπτικό της μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο, εν ευθέτω χρόνω, η τιμή του θα έπεφτε πάνω από 20$ και θα γκρεμιζόταν στα 63$. Η τράπεζα που απασχόλησε αργότερα όλον το πλανήτη, προέβλεπε λίγο πριν την πρωτοχρονιά, ουσιαστικά μια πτώση της τιμής κατά 62%. Με αυτή την ολέθρια λανθασμένη πρόβλεψη, σήμερα θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις!
Ειδικά σε όλους εσάς που διαβάζετε αναλύσεις γνωστών οίκων (τραπεζών & συμβουλευτικών), το adalis.gr δεν είναι ο ενδεδειγμένος ιστότοπος να αναπαράγετε θέσεις τραπεζών. Για να είμαι συγκεκριμένος, η ιστοσελίδα μας, είναι μια αρένα όπου οι λομπίστες τρώνε πολύ ξύλο! Διότι αυτό το οποίο εξετάζουμε κάθε φορά που δημοσιεύεται μια πρόβλεψη τιμής, είναι ΠΟΙΟΣ την κάνει. Εάν αυτός που την κάνει, είναι τοποθετημένος (πχ ως τράπεζα) σε συγκεκριμένες θέσεις, δεν του δίνουμε καθόλου σημασία. Διότι δεν κάνει forecasting αλλά προσπαθεί να προάγει τα συμφέροντα των επενδύσεών του.
Συνεπώς, στις προβλέψεις της τιμής, δεν παίζει ρόλο μόνο το ΠΩΣ αλλά κυρίως το … ΠΟΙΟΣ
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα η Credit Suisse ως δεύτερη σε μέγεθος ελβετική τράπεζα, είχε πει τότε το εξής : “Η αγορά παραμένει πολύ κάτω από τον κινητό μέσο όρο 55 ημερών και το 200DMA στις 89,01 και 100,67, και με τη μεσοπρόθεσμη πτωτική τάση και τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη να διαφαίνονται, πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να ακολουθήσει περαιτέρω αδυναμία. Το Brent είναι πιθανό σε εύθετο χρόνο να δει περαιτέρω καθοδική πορεία προς την ανατροπή 61,8% στο 63,02$, όπου θα είχαμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για ένα πιο σταθερό πάτωμα και για μια φάση ενοποίησης“.
H γενικότερη τοποθέτησή της, έμοιαζε ορθή. Και αρκετοί την πίστεψαν. Μόνο που ουδείς, έκανε τον κόπο τότε να ψάξει, την σύνθεση των στελεχών που διοίκησαν την Credit Suisse, την σχέση της με τους Ρωσικούς Αγωγούς και κυρίως, το δομικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ως τράπεζα!
Και η τοποθέτηση αυτή αναπαράχθηκε! Άλλωστε, υπάρχουν εκατομμύρια επενδυτές, οι οποίοι είναι πάντα έτοιμοι να συγκρίνουν! Και ανάμεσα στην τοποθέτηση ενός οικονομολόγου όπως ο Γιώργος Αδαλής, να επιλέξουν την τοποθέτηση ενός κολοσσού όπως η Credit Suisse. Μόνο που η επιλογή μιας πρότασης ανάλογα με το μέγεθος της “ταμπέλας”, πληρώνεται ακριβά από όσους αγνοούν τα ειλικρινή και άδολα συναισθήματα που μπορεί να έχει κάποιος “μικρός”, ίσως και ασήμαντος οικονομολόγος σε σχέση με έναν κολοσσό!
Όταν διάβασα την πρόβλεψη της Credit Suisse έσκασα στα γέλια και αναρωτήθηκα:
Καλά, αυτοί οι άνθρωποι, δεν γνωρίζουν ότι κάπου στον Κόλπο του Περσικού, υπάρχουν θηρία τα οποία επιθυμούν διακαώς την τιμή του πετρελαίου άνω των 80$; Και εδώ και καιρό, άνω των 90$; Τα μαθηματικά μοντέλα και τα excelάκια, είναι μεν ωραία, αλλά πόσο ρηχή μπορεί να είναι μια πρόβλεψη, όταν δεν λαμβάνει υπόψιν ότι ο άτυπος ηγέτης του ΟΠΕΚ (Σαουδική Αραβία) επιδιώκει τιμές πάνω από 80$/βαρελι προκειμένου να εκτελέσει το πρόγραμμα “Vision 2030“. Δηλαδή το πρόγραμμα ανασχηματισμού της δομής της οικονομίας και του ΑΕΠ της!
Φυσικά, η Credit Suisse, αντί για να επαληθευτεί στην πρόβλεψή της, ουσιαστικά γονάτισε εν μία νυκτί τον περασμένο Μάρτιο, ενώ επαληθεύτηκε η εκτίμησή μου ότι το σπαθί των Σαουδαράβων θα υπερισχύσει της FED και το πετρέλαιο θα ανέβει.
Θεωρώ αδιανόητο μια τράπεζα μεγέθους της C.S. να μην συνυπολόγισε αυτά τα οποία γνωρίζουμε όλοι οι δρώντες στην Αγορά Ενέργειας! Τώρα, γιατί δημοσίευσε μια τέτοια πρόβλεψη, αυτό είναι κάτι που προσωπικά δεν με αφορά και δεν σπαταλάω χρόνο για να το αναλύσω.
Σίγουρα όμως, ήταν ένα κάλο μάθημα, προς όλους αυτούς οι οποίοι αρέσκονται στο να θεοποιούν ταμπέλες, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά, ότι στην ζωή μας μετρά η ειλικρίνεια και η εντιμότητα!
Λάθη μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε! Αυτό είναι κανόνας!
Αλλά να κάνεις λάθη γιατί αγνοείς την δύναμη του ΟΠΕΚ και των Σαουδαράβων, αυτό είναι εξωφρενικό. Όπως εξωφρενικό είναι να αγνοείς την πολιτική του νούμερο ένα επενδυτή σου ως τράπεζα που είναι οι Σαουδάραβες! Μοιάζει πολύπλοκο ε; Κι όμως δεν είναι! Είναι πολύ απλό. Αρκεί κάποιος να θέλει πραγματικά να διερευνήσει, ποιος του μιλά χωρίς εξαρτήσεις και ποιος δεσμεύεται από δίκτυο εξαρτήσεων και αντιπαλοτήτων!
Φυσικά, το oilprice και ο αρθρογράφος Alex Kimani, κρατούν μια πισινή. Διότι ως έγκριτο περιοδικό, παρουσιάζουν και αντίθετες ή τέρμα αντίρροπες προβλέψεις στο άρθρο τους ως όφειλαν. Κάτι που σπανίζει εδώ στην Ελλάδα και γενικότερα σε περιοχές όπου διατηρούν μεγάλα επίπεδα φανατισμού.
Όλα αυτά τα γράφω προς ορισμένους, που αρνούνται πεισματικά να ελέγξουν την σύνθεση των μετόχων, τα πρόσωπα του ΔΣ και τις επενδυτικές δραστηριότητες, όσων προβαίνουν σε δημοσιεύσεις προβλεπτικών μοντέλων ή εκτιμήσεων για την πορεία δεικτών της αγοράς! Όσο αρνούνται να κάνουν αυτόν το έλεγχο, τόσο θα βρίσκονται μπροστά σε εκπλήξεις. Και αν είναι ευχάριστες, έχει καλώς. Εάν είναι δυσάρεστες, τότε θα πρέπει να κάνουν αυτό που έχει στον τίτλος της η ιστοσελίδα μου: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΘΕΜΕΛΕΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ!
ΥΓ.
Φυσικά είναι αυτονόητο, ότι κάποτε το Brent θα πάει στα επίπεδα των 63$. Το ζητούμενο όμως είναι, να μην το παίζεις “Νοστράδαμος” προβλέποντας γενικά και αόριστα ένα επίπεδο τιμής αλλά να λες και πότε προβλέπεις ότι θα φτάσει εκεί. Διότι στις μέρες μας, υπάρχει ο κίνδυνος, όταν δικαιωθείς στην πρόβλεψή σου, να έχεις κλείσει ή συγχωνευτεί, όπως και η Credit Suisse. Και ο νοών νοείτω…