Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό τον Μάρτιο για 5ο συνεχόμενο μήνα. Kαθώς οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως συνεχίζουν να συσσωρεύουν αποθέματα χρυσού ενόψει του υψηλού πληθωρισμού και των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων. Η γνωστή Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό κατά περίπου 18 τόνους τον περασμένο μήνα. Τα επίσημα αναφερόμενα κινεζικά αποθέματα χρυσού ανέρχονται πλέον σε 2.068 τόνους, έχοντας αυξηθεί σε καθέναν από τους τελευταίους πέντε μήνες.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη περίοδος κατά την οποία η Κίνα αγοράζει σταθερά χρυσό εδώ και μήνες από μια δεκάμηνη περίοδο που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2019. Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως αγοράζουν χρυσό εδώ και μήνες. Mε τα αναφερόμενα παγκόσμια αποθέματα χρυσού να αυξάνονται κατά 52 τόνους τον Φεβρουάριο – τον 11o συνεχόμενο μήνα καθαρών αγορών – μετά τους 74 τόνους που προστέθηκαν οι κεντρικές τράπεζες τον Ιανουάριο.
Καθαρές αγορές 125 τόνων από τις κεντρικές τράπεζες το πρώτο δίμηνο του 2023
Τους πρώτους δύο μήνες του 2023, οι κεντρικές τράπεζες ανέφεραν καθαρές αγορές 125 τόνων. Η μεγαλύτερη μεμονωμένη αγορά τον Φεβρουάριο αναφέρθηκε από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. H οποία πρόσθεσε 25 τόνους χρυσού αυτόν τον μήνα. Ακολουθούν χώρες όπως η Τουρκία, το Ουζμπεκιστάν, η Σιγκαπούρη και η Ινδία οι οποίες πρόσθεσαν επίσης αποθέματα χρυσού τον Φεβρουάριο.
Αυτή την εβδομάδα, οι τιμές του χρυσού κινούνταν σε τροχιά εβδομαδιαίας ανόδου. Αιτία ήταν τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που επηρέασαν το οικονομικό κλίμα. Οι σποτ τιμές του χρυσού εκτινάχθηκαν πάνω από το όριο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά αυτή την εβδομάδα, μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση της ομάδας ΟΠΕΚ+ για πρόσθετη μείωση κατά 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου 2023.
Στο ζήτημα αυτό είχα αναφερθεί ξανά πριν από μερικές εβδομάδες, με ένα άρθρο που μπορείτε να το διαβάσετε, κάνοντας ένα κλικ ΕΔΩ.