Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σήμερα το βράδυ οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία ξεπέρασαν τους 20.000. Το νούμερο αυτό, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί, ουδείς γνωρίζει που θα σταματήσει. Από πολύ νωρίς το πρωί της πρώτης ημέρας του σεισμού (Δευτέρα 6/2/23) , σας πληροφορώ με πλήθος στοιχεία από την δραματική κατάσταση που εξελίσσεται στην Νότια Τουρκία και στην Βόρεια Συρία. Και είχαμε φιλοξενήσει τις προβλέψεις-εκτιμήσεις του καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη, ο οποίος από την αρχή διατύπωσε ορθά και με σαφήνεια τις προβλέψεις του, για εκατόμβη νεκρών που θα απαριθμεί πολλές χιλιάδες.
Το πρωί της ημέρας εκείνης δημοσιεύσαμε άρθρα που έκαναν λόγο για ισοπέδωση ολάκερων γειτονιών στην περιοχή.
Δυστυχώς σήμερα 9 Φεβρουαρίου, οι τρομακτικές αυτές εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών, ξεπέρασε το φράγμα των 20.000 στις δυο αυτές χώρες.
Και όλα δείχνουν ότι δεν θα σταματήσουμε εδώ
Ακόμη και σήμερα, μικρές πόλεις για τα πληθυσμιακά δεδομένα της Τουρκίας (60 με 70 χιλιάδες κατοίκων) δεν έχουν συμπεριληφθεί στο απίστευτο αυτό δράμα. Και οι αριθμοί προέρχονται από τα μεγάλα αστικά κέντρα των 10 αυτών επαρχιών. Τις οποίες σας τις κατέγραψα από πολύ νωρίς.
Εχουμε γράψει πολλά άρθρα εδώ στο ADALIS GR διότι η διαχείριση της κρίσης αυτής, ενδέχεται να εξελιχτεί από κρίση στα Τουρκοσυριακά σύνορα, σε κρίση παγκοσμίου επιπέδου (global alert) . Ειδικά μετά τον συναγερμό από τον ΟΗΕ για επιδημική κρίση λόγω του μεγάλου αριθμού νεκρών στα χαλάσματα.
Υπενθυμίζω ότι ο πρώτος καταστροφικός σεισμός σημειώθηκε στις 4:17 π.μ. (01:17 GMT) την Δευτέρα και είχε επίκεντρο την περιοχή Παζαρτζίκ της επαρχίας Καχραμάνμαράς. Σε λιγότερο από 12 ώρες, μια δεύτερη δόνηση μεγέθους 7,6 Ρίχτερ έπληξε την ίδια ακριβώς περιοχή. Πράγμα σπάνιο για τα παγκόσμια δεδομένα.
Τέλος, περισσότεροι από 100 μετασεισμοί καταγράφηκαν μετά τους πρώτους σεισμούς με αξιωματούχους να καλούν τους ανθρώπους να μην εισέρχονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές λόγω των κινδύνων.
Στην Συρία
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν πληγεί πέρα από τα Τουρκικά σύνορα στις συριακές επαρχίες Χαλέπι, Ιντλίμπ, Χάμα και Λατάκια. Οι περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς στη συριακή πλευρά χωρίζονται μεταξύ των εδαφών που ελέγχονται από την κυβέρνηση και του τελευταίου εδάφους της χώρας που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, το οποίο ελέγχεται από δυνάμεις του Προέδρου Άσαντ που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.