Για 3η φορά στην ιστορία ο χρυσός δοκίμασε τα 2.000$ . Επειδή έχω δεχτεί πλήθος ερωτημάτων για την τιμή του χρυσού, ξεκαθαρίζω σήμερα ορισμένα πράγματα: Την Δευτέρα ο χρυσός δοκίμασε για 3η φορά στην ιστορία του, να βρει υποστήριξη πάνω από το επίπεδο των 2.000$/ουγγιά. Και οι τρεις φορές ήταν ανεπιτυχής η προσπάθειά του να παραμείνει πάνω από τα 2.000$.
Εχτές Δευτέρα 21 Μαρτίου 2023, μετά από ένα εβδομαδιαίο ράλι ανόδου, ο χρυσός ανέβηκε για 3η φορά στην ιστορία του πάνω από τα 2.000$ και συγκεκριμένα, εντός της συνεδρίασης, έφτασε στα 2.014,9$. Και πάλι όμως δεν βρήκε υποστήριξη και έπεσε και πάλι κάτω από το ψυχολογικό αυτό όριο κλείνοντας στα 1.980,7$. Οπότε δεν θα βρίσκετε αυτή την επίδοσή του στις ιστορικές τιμές κλεισίματος όσοι εξετάζετε την πορεία του.
Ακολουθεί το σχετικό σχεδιάγραμμα της χτεσινής ιστορικής τιμής ρεκόρ:
Πάντως και οι τρεις φορές που αποτελούν ιστορικά υψηλά (από τότε που υπάρχουν στοιχεία για τον χρυσό), σημειώθηκαν μέσα στην περίοδο της Πανδημίας. Η πρώτη φορά που ξεπέρασε το επίπεδο των 2.000$, ήταν στις 8 Ιουνίου 2020, όταν έκλεισε στα 2.069,4$. Δεν μπόρεσε όμως να διατηρηθεί πάνω από αυτό και άρχισε μια πτωτική πορεία. Ακολούθως, στις 3 Αυγούστου 2022, ο χρυσός φτάνει στα 2.043,3$ αλλά και πάλι αποτυγχάνει να διατηρηθεί πάνω από αυτό το όριο και ξεκινά να ξαναπέφτει.
Έχετε το παρακάτω σχεδιάγραμμα στο μυαλό σας
Και προκειμένου να έχετε μια ΠΛΗΡΗ εικόνα για την πορεία της τιμής του χρυσού από το 2019 μέχρι σήμερα, παραθέτω το παρακάτω σχεδιάγραμμα. Στο οποίο η τιμές είναι τα ημερήσια κλεισίματα από 1/1/2019 ως 20/3/2023. Οι 3 υψηλότερες τιμές του χρυσού σημειώθηκαν όλες σε αυτό το διάστημα και μην ακούτε φήμες και παραφιλολογίες:
Επειδή (όπως και την προηγούμενες δύο φορές) αντιλήφθηκα ότι ξεκινά σπέκουλα με τον χρυσό, επανήλθα σήμερα με τα παραπάνω στοιχεία. Γιατί τόσο το 2020 όσο και το 2022, υπήρξε προσπάθεια “να πείσουν τον κόσμο ότι ο χρυσός θα πάει 7.000$ η ουγγιά“. Αδιανόητα πράγματα όταν λέγονται από ανθρώπους της αγοράς και μάλιστα για 3η φορά στην σειρά. Την περασμένη εβδομάδα είχα γράψει ένα άρθρο για τις επιδόσεις του χρυσού (ΕΔΩ). Κι όπως λέω και για την περίπτωση του Bitcoin, μην παίρνουν τα μυαλά σας αέρα!
Όσο σίγουρο είναι ότι θα βρει άμεση υποστήριξη στα 2.200$ άλλο τόσο δεν είναι
Είναι βέβαιο ότι η κρίση στον τραπεζικό τομέα, οδηγεί τους επενδυτές σε χρυσό και κρυπτονομίσματα. Η άποψή μου είναι ότι ο χρυσός σήμερα Τρίτη 21/3, δέχεται μια βραχυπρόθεσμη απόσυρση κεφαλαίων, αλλά οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες τάσεις του φαίνονται ανοδικές. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά διάφορες ανοησίες περί ανόδου στα 5.000$ ή στα 7.000$.
Εν μέσω τραπεζικής κρίσης, μπορεί να έχουν “ανοιχτεί” προοπτικές για δυνατότητα ανόδου του χρυσού στα $2.200 μεσοπρόθεσμα ως και $2.500 μακροπρόθεσμα. Η πλάγια ορμή της χτεσινής ανόδου, ήταν μεγαλύτερη από την ορμή που πέτυχε το ίδιο ρεκόρ το 2022 και θύμισε την μεγάλη ανοδική ορμή του 2020 όταν ξεκινούσε η Πανδημία. Αλλά ούτε και τότε πέτυχε ο χρυσός να βρει υποστήριξη πάνω από τα 2.000$. Βέβαια τότε κανείς δεν μιλούσε για τραπεζική κρίση.
Καταλήγοντας, αυτό που ζούμε σήμερα, μπορεί να ωθεί τον χρυσό σε υψηλά επίπεδα, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα, ράλι ανόδου στα 2.200$. Ούτε και πτώση και επιστροφή στα 1.700$. Όσο διαρκεί η κρίση στις τράπεζες, όλες οι προοπτικές είναι υπό αίρεση. Δεν υπάρχει κάτι στην παρούσα φάση που να θεωρείται σίγουρο.
Τι χρειάζεται λοιπόν; Δύο πράγματα:
Προσοχή και επαγρύπνηση. Διαρκής παρακολούθηση και κινητικότητα. Και πάνω απ’ όλα διασπορά του ρίσκου σε πάνω από έναν επενδυτικό τομέα. Χρησιμοποιείτε την λογική σας και μην φανατίζεστε … Ο φανατισμός είναι ο ιδανικός σύμβουλος που οδηγεί κάποιον με σιγουριά σε απώλειες εισοδημάτων!