Οι παλιοί μου αναγνώστες γνωρίζετε καλά ότι από την πρώτη στιγμή αμφισβήτησα την απόδοση των κυρώσεων. Έτσι όπως αυτές σχεδιάστηκαν από τα όργανα της ΕΕ. Προσωπικά τις θεωρούσα σχεδιασμένες από ανθρώπους ανίκανους να καταλάβουν το διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία. Τι συμβαίνει στο Χρηματιστήριο της Μόσχας;
Επανέρχομαι λοιπόν σήμερα στο ζήτημα, με μια ερώτηση: “Πού είναι κρυμμένοι όλοι αυτοί που υπόσχονταν τον Φεβρουάριο του 2022, ότι οι κυρώσεις θα καταστρέψουν το ρωσικό χρηματιστήριο και συνεπώς τις ενταγμένες σε αυτό ρωσικές εταιρίες“;
Διότι όχι απλά δεν καταστράφηκε, αλλά πάει καλύτερα από πολλά χρηματιστήρια του πλανήτη, παρά του γεγονότος ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία. Και σε σκληρή διαμάχη με το ΝΑΤΟ.
Ο δείκτης MOEX
Εκτός των μεγάλων ευρωπαϊκών πρακτορείων ειδήσεων, δεν βλέπω κάποιον άλλο να ασχολείται με τα τεκταινόμενα στις Ρωσικές Χρηματαγορές! Τι έγινε πάλι; Θεωρούν κάποιοι ότι δεν πρέπει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην Ρωσία; Και γιατί; Για να καταπίνει ο κόσμος τις ηλιθιότητες που σερβίρουν; Έλεος με αυτή την αρρωστημένη προκατάληψη μιας ελίτ, που δεν λέει να καταλάβει από τα λάθη της! Γιατί, κανείς, δεν εξετάζει τι συμβαίνει στον δείκτη MOEX του Ρωσικού Χρηματιστηρίου; Δεν υπάρχει κανείς που να θέλει να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο αντίπαλο στρατόπεδο ;
Κόντρα σε αυτό το αρρωστημένο και Μεσαιωνικό ρεύμα, προσωπικά θα συνεχίσω να ενημερώνω:
Ο δείκτης MOEX του χρηματιστηρίου της Ρωσίας (Μόσχα), με βάση το ρούβλι ήταν 0,7% υψηλότερος στο όριο των 2.240 μονάδων την Τετάρτη. Επεκτείνοντας το ράλι αυτής της εβδομάδας στο υψηλότερο των τελευταίων δύο μηνών με συνεχή υποστήριξη από μετοχές ενέργειας, τεχνολογίας και τράπεζες. Οι εταιρίες εξόρυξης χρυσού Polus και Polymetal αμφότερες εκτινάχθηκαν περισσότερο από 2% . Οι παραγωγοί χάλυβα Severstal και Mechel διαπραγματεύονταν και οι δύο περισσότερο από 1,7% υψηλότερα.
Οι χρηματοοικονομικές μετοχές ήταν επίσης “στο πράσινο”, σημειώνοντας άνοδο άνω του 1% σε γενικές γραμμές εν μέσω των ελπίδων των επενδυτών ότι η ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση μπορεί να ανακάμψει και να αντισταθμίσει εν μέρει την κατακόρυφη πτώση των κερδών του περασμένου έτους. Ο κλάδος έκλεισε τον πρώτο μήνα του έτους κατά 10% υψηλότερα, υποστηριζόμενος από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα της Sberbank στο τέλος του έτους.
Τι ανεβαίνει και τι κατεβαίνει στην Μόσχα;
Παραθέτω λοιπόν τις μετοχές με την μεγαλύτερη άνοδο φέτος και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Προς το παρόν δεν θα σχολιάσω τι είναι η κάθε μετοχή και γιατί καταγράφει άνοδο κατά 227% φέτος όπως η Acron:
Παραθέτω -επίσης χωρίς σχολιασμό- τις μετοχές που υπέστησαν την μεγαλύτερη πτώση. Μεταξύ των οποίων είναι οι εμβληματικές Gazprom, Aeroflot, Rosneft και Yandex :
Ερωτώ λοιπόν:
Πού είναι κρυμμένοι όλοι αυτοί που υπόσχονταν στην Δύση ότι θα καταστρέψουν την Ρωσική Χρηματαγορά με τις κυρώσεις; Πέρασε ένας χρόνος μετά την επέμβαση του Πούτιν στην Ουκρανία, κι εγώ δεν βλέπω κάποια καταστροφή! Κοιτάχτε τους πίνακες που σας παραθέτω και αναλογιστείτε: Bλέπετε κάπου καταστροφή στην Ρωσική χρηματαγορά; Ή τουλάχιστον μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που έχει γίνει σε διάφορα συμμαχικά χρηματιστήρια;
Και φυσικά, θα επανέλθω με σχετικό άρθρο (μιας και πέρασε ένας χρόνος), αναφορικά με την πρόβλεψή μου ότι οι κυρώσεις ΔΕΝ πρόκειται να καταστρέψουν το ρούβλι! Διότι κάποιοι είναι υπόλογοι έναντι των πολιτών της Δύσης με όσα τραγελιαφικά υπόσχονταν πριν έναν χρόνο περί καταστροφής στο νόμισμα της Ρωσίας !