Το Bitcoin διαπραγματεύτηκε στα 27.244$ αυτή την Κυριακή 19 Μαρτίου, σημειώνοντας αύξηση 419$ ή 1,56% από την προηγούμενη συνεδρίαση. Κοιτάζοντας πίσω, τις τελευταίες 4 εβδομάδες, το Bitcoin κέρδισε 10,03%. Τους τελευταίους 12 μήνες, η τιμή του μειώθηκε κατά 33,62%. H συνολική κεφαλαιοποίηση της ναυαρχίδας των κρυπτονομισμάτων ξεπέρασε τα 500 Δις δολάρια. Bitcoin: Τι να προσέξετε οι newbie (αρχάριοι) λοιπόν;
Μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε
Κατ’ αρχάς ρίξτε μια προσεκτική ματιά στον αριθμό των ημερησίων συναλλαγών και θα δείτε ότι πλέον έχει αυξηθεί πολύ φτάνοντας στα επίπεδα του Οκτωβρίου 2022 (στοιχεία της intotheblock).
Η “Κοινωνική Ανάλυση” του Bitcoin
Αυτό που αποκαλούμε “συναίσθημα του twitter” είναι κατά κάποιο τρόπο ένας απλός δείκτης που μετρά πόσο ασχολείται ο κόσμος με το Bitcoin στο δημοφιλές αυτό social media. Οι αναρτήσεις που αναφέρονταν στο twitter για το bitcoin είχαν αρχίσει να πέφτουν δραματικά σε αριθμό από πέρσι τον Οκτώβριο. Ενώ όπως βλέπετε ο αριθμός τους (διάγραμμα αριστερά) αυτή την εβδομάδα σημειώνει μια έκρηξη που θυμίζει τις παλιές καλές εποχές που όλοι ασχολούνταν με το bitcoin.
Το ίδιο συμβαίνει και στις τάσεις αναζήτησης (διάγραμμα δεξιά). Ο κόσμος αναζητά λέξεις όπως “price bitcoin” (κίτρινη γραμμή) με μεγάλη μανία, μετά τις 9 Ιανουαρίου φέτος.
Μερικές παρατηρήσεις για τους newbie στα κρυπτονομίσματα
Γενικώς, η τιμή του Bitcoin είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά ασταθής. Οσο αρχάριος (newbie) κι αν είναι κάποιος το γνωρίζει. Όπως σίγουρα γνωρίζει ότι το Βitcoin είναι το περιουσιακό στοιχείο με τις κορυφαίες επιδόσεις οποιασδήποτε κατηγορίας (συμπεριλαμβανομένων μετοχών, εμπορευμάτων και ομολόγων) την τελευταία δεκαετία – σκαρφαλώνοντας σε ένα εκπληκτικό ποσοστό 9.000.000% εάν συγκρίνεις την τιμή του μεταξύ του 2010 και του 2020.
Είναι λογικό λοιπόν, με όσα γίνονται στον τραπεζικό τομέα αυτές τις μέρες, οι επενδυτές να θέλουν να πάρουν τμήμα των περιουσιακών τους στοιχείων από τις τράπεζες και να τα στρέψουν μέρος τους προς τα crypto και ειδικά στο bitcoin.
Και θα επιμείνω, ότι χρειάζεται σύνεση και προσοχή στο πώς επενδύει κάποιος τα χρήματά του, διότι για παράδειγμα, την ερχόμενη Πέμπτη αρκετοί αναλυτές αναμένουν νέες τραπεζικές εξελίξεις. Αλλά πέραν της κρισιμότητας ή μη της ερχόμενης εβδομάδας, το μόνο σίγουρο είναι ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι αρκετά θερμό μιας και λήγουν αρκετά από τα κορωνομόλογα που εκδόθηκαν στις αρχές της Πανδημίας. Συνεπώς, όποια στρατηγική κι αν χαράσσει κάποιος για την προσωπική του περιουσία, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν, ότι σε τέτοιους καιρούς κρίσεων, η διασπορά του κινδύνου σε περισσότερα από ένα περιουσιακά στοιχεία (assets), είναι ο πλέον σώφρων και ενδεδειγμένος τρόπος να μειώσουμε τις πιθανές απώλειες και το ρίσκο μας!